8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatate9 din 10 părinți din mediul rural spun că vederea copiilor a fost afectată în pandemie

9 din 10 părinți din mediul rural spun că vederea copiilor a fost afectată în pandemie

Peste 90% dintre părinții din mediul rural spun că vederea copiilor a fost afectată în ultimii doi ani de pandemie, dintre care 42% sunt îngrijorați că problemele de vedere s-au agravat mult sau foarte mult, arată un studiu realizat de World Vision România.

Fundația va organiza sesiuni de inforrmare si testare a acuității vizuale pentru 6000 de copii și adulți din comunitățile din mediul rural.
Aproape jumătate dintre părinții de la sate afirmă despre copiii lor că s-au plâns des sau foarte des în timpul școlii online că îi dor ochii, arată sondajul realizat de World Vision Romania. Părinții chestionați au mai transmis că:

  • copiii lor le-au spus des sau foarte des că nu mai văd bine (38.5%);
  • copiii lor le-au spus des sau foarte des că au ochii obosiți (55%).
    Peste 61% dintre părinții din comunitățile vulnerabile nu și-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic, deși medicii recomandă un control pe an.
    Printre cauzele enumerate de părinți se află:
  • lipsa banilor (22,5%);
  • distanța prea mare până la medicul oftalmolog (22,5%);
  • lipsa de timp (5,6%);
  • percepția că „dacă copiii nu se plâng, înseamnă că nu au probleme“ (peste 30%).

Așadar, procentul copiilor cu probleme de vedere este mult mai mare în realitate, din cauză că mulți părinți nu identifică la timp problemele de vedere ale copiilor.

Aparate de screening oftalmologic vor ajunde în 37 de școli

La chestionarul pentru acest studiu a răspuns un eșantion reprezentativ de aproape 500 de părinți din nouă județe, cu vârste și niveluri diferite de studii.
World Vision România, cu sprijinul financiar al partenerilor Pfizer şi expertiza Societăţii Române de Strabologie și Oftalmopediatrie şi Agenţiei Internaţionale a Prevenirii Orbirii desfăşoară în școlile din mediul rural o campanie de conştientizare cu privire la sănătate ochilor, prin care informează copii, părinți și profesori cu privire la importanța depistării timpurii a problemelor de vedere şi impactul acestora asupra procesului de învăţare şi rezultatelor şcolare.

În plus, în cadrul proiectului, aparate de screening oftalmologic (unice în România, autorefractoare portabile de front de undă) vor ajunge în 37 de școli din comunitățile cele mai vulnerabile de la sate şi vor fi utilizate pentru testarea copiilor şi părinţilor.
Tot prin intermediul proiectului, vor fi organizate sesiuni de educație sanitară pentru copii despre importanța sănătății ochilor. Acestea vor fi realizate de către profesori, personal medical școlar sau voluntari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS