11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateInvestigații medicale gratuite în 5 zile de la solicitare, indiferent de plafon

Investigații medicale gratuite în 5 zile de la solicitare, indiferent de plafon

Șapte categorii de pacienți din România beneficiază, conform legii, de investigații medicale gratuite în maximum 5 zile, chiar dacă furnizorul de investigații paraclinice a epuizat fondurile contractate cu casa de asigurări în momentul în care pacientul le solicită. Reprezentanţii CNAS au explicat pentru Hotnews.ro cine are dreptul la analize gratuite în maximum 5 zile și ce trebuie să faci pentru a beneficia de ele.

Pasul 1: Cum știi dacă ai dreptul la analize gratuite în 5 zile?

Ai dreptul la investigații paraclinice decontate efectuate în regim ambulatoriu în termen de maximum 5 zile de la solicitare – analize de laborator și investigații imagistice – numai dacă îți sunt recomandate investigații paralinice pentru monitorizarea unei afecțiuni care se încadrează într-una dintre cele 7 categorii de afecțiuni pe care Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au decis să le prioritizeze:

Monitor 1 – pacienți diagnosticați cu COVID-19 aflați după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare.
Monitor 2 – pacienți cu cancer.
Monitor 3 – pacienți cu diabet.
Monitor 4 – pacienți cu boli cardiovasculare.
Monitor 5 – pacienți cu boli rare.
Monitor 6 – pacienți cu boli neurologice.
Monitor 7 – pacienți cu boli cerebrovasculare.
Pasul 2: Unde poți face analize medicale decontate în 5 zile de la solicitare?
Investigațiile pot fi efectuate la orice furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – de stat sau privat.

Lista furnizorilor de servicii medicale aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate din toată țara se regăsește pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate.

Citeşte continuarea pe Hotnews.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS