22.9 C
Craiova
marți, 9 august, 2022
Știri de ultima orăSanatateRafila: Nu știm ce vom face cu vaccinul pentru că sunt cantități foarte mari

Rafila: Nu știm ce vom face cu vaccinul pentru că sunt cantități foarte mari

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți, întrebat despre achiziția de vaccinuri anti-Covid, că nu știe ce vom face cu ele pentru că România a achiziționat cantități foarte mari care depășesc capacitatea de stocare. Acesta a spus că dozele din luna ianuarie și februarie, aproximativ 6,5 milioane, au fost vândute în Germania și Ungaria, însă România s-a angajat să cumpere în 2022 și 2023 aproape 39 de milioane de doze.

„Ce vom face cu vaccinul nu pot să vă răspund pentru că sunt cantități foarte mari care depășesc capactiatea de stocare în România. Noi la Ministerul Sănătății am făcut demersuri, am informat Guvernul, președinția României, ministerul de externe ca să vedem care este situația în alte țări. În cei doi ani, în 2022 și 2023 vor fi achiziționate 39 de milioane de doze de vaccin. Livrările din ianunarie și februarie, 6,5 milioane de doze de vaccin, am reușit să găsim interes și să îl vindem Germaniei și Ungariei”, a declarat ministrul Sănătății, conform Digi24.

Interesul pentru vaccinare scade

Acesta a precizat că interesul pentru vaccinare scade, și că scade și interesul pentru alte state de a cumpăra vaccin anti-Covid.

„Să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de doze de vaccin de livrat pentru care nu există capacitate de stocare în România. Încercăm să găsim o soluție, am discutat cu Comisia Europeană. Interesul pentru vaccinare a scăzut și scade și probabilitatea de a le vinde și chiar de a le dona. Trebuie să găsim o soluție. E o situație greu de gestionat. Eu am o problemă legată de acest principiu al neutilizării și distrugerii dozelor de vaccin. E păcat să distrugem acest simbol al prevenției și e vorba de sume mari de bani pe care statul român trebuie să le plătească”, a declarat acesta.

Rafila spune că anul trecut Ministerul Sănătății a avut opțiunea să renunțe la unele achiziții

Rafila spune că pe parcursul anului trecut Ministerul Sănătății a avut opțiunea să renunțe la unele achiziții, însă s-a luat decizia ca acestea să fie făcute.

„Ministerul Sănătății a avut pe parcursul anului trecut momente în care putea să accepte sau nu achiziția de vaccin. Achiziția de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 și 2023 în luna mai a anului 2021”, a spus Rafila.

Întrebat dacă contractele vor putea fi anulate, ministrul Sănătății a răspuns: „Nu pot să intru în prevederile contractuale care sunt confidențiale. Este o chestiune stabilită de Comisia Europeană.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS