10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCât au costat pastilele de iod care urmează să fie distribuite românilor

Cât au costat pastilele de iod care urmează să fie distribuite românilor

Pastilele de iodură de potasiu produse în regim de urgență de Antibiotice Iași – 30 de milioane de comprimate, pe care Ministerul Sănătății vrea să le distribuie acum populației – au costat „în jur de 30 de milioane de lei”, echivalentul a aproximativ 6 milioane de euro, a anunțat marți ministrul Alexandru Rafila, răspunzând unei întrebări.

Rafila a precizat că pastilele de iodură de potasiu nu au fost cumpărate de Ministerul Sănătății, ci de Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat.

Antibiotice Iași a produs de urgență, în luna martie, 30 de milioane de tablete de iodură de potasiu 65 mg.

Cele 30 de milioane de comprimate se află în acest moment în depozitele Direcțiilor de Sănătate Publică

Cele 30 de milioane de comprimate se află în acest moment în depozitele Direcțiilor de Sănătate Publică din toată țara, în așteptarea unei soluții pentru a fi distribuite populației, conform HotNews.

Ministerul Sănătății anunțase, inițial, că distribuirea iodurii de potasiu către populație urma să înceapă săptămâna aceasta, prin cabinetele medicilor de familie.

Medicii de familie au refuzat să distribuie pastilele de iod

Medicii de familie au refuzat însă să distribuie pastilele de iod, motivând că aglomerația și birocrația iscate ar bloca, în următoarele săptămâni, activitatea medicală a cabinetelor.

Instituția condusă de Alexandru Rafila a anunțat că va face mai întâi o campanie de informare, iar distribuirea pastilelor se va face ulterior.

Ministrul Sănătății spune că speră în continuare să poată distribui pastilele de iod prin medicii de familie și prin farmacii.

Iodura de potasiu nu este recomandată și nu va fi distribuită persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani

Iodura de potasiu nu este recomandată și nu va fi distribuită persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, deoarece se consideră că după această vârstă, administrarea ei nu mai are efect, iar în unele situații poate fi chiar periculoasă.

Persoanele eligibile pentru a primi iod sunt:

bebeluşii cu vârsta de până la o lună – se administrează un sfert de comprimat;

copiii între o lună şi trei ani – se administrează o jumătate de comprimat;

copiii între 3 şi 12 ani – li se administrează un comprimat;

copiii cu vârsta de peste 12 ani, adulții și femeile gravide sau care alăptează – doza recomandată este de două comprimate.

Se administrează în primele 6 ore de la un eventual accident nuclear

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în repetate rânduri că pastilele sunt distribuite preventiv, în eventualitatea unui accident nuclear, însă nimeni nu trebuie să le ia preventiv. Ele se administrează în primele 6 ore de la un eventual accident nuclear.

Necesarul de 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu a fost stabilit de Comisia de Endocrinologie din Ministerul Sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS