24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRafila: Trend ușor crescător la cazurile de Covid. Nu s-a discutat reintroducerea de restricții

Rafila: Trend ușor crescător la cazurile de Covid. Nu s-a discutat reintroducerea de restricții

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că nu este nimic neobişnuit în creşterea numărului de viroze respiratorii în această perioadă. Acesta a menţionat că există un trend uşor crescător în privinţa COVID-19. Însă, nu este îngrijorător şi nu a fost discutată în Guvern în niciun fel reintroducerea restricţiilor, scrie Agerpres.

„Este un buletin al Institutului Naţional de Sănătate Publică. Nu cred că este o situaţie neaşteptată în ceea ce priveşte numărul de infecţii respiratorii. Eu pot să vă spun în producerea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, care aţi văzut că avem un trend uşor crescător. Încă nu pot să afirm în vreun fel că este o creştere îngrijorătoare. Am rămas cantonaţi în zona aceasta de 3.000 – 4.000 de cazuri pe zi şi o proporţie de 12% dintre teste pozitive. Sper ca lucrurile să intre în normal peste câteva săptămâni. Dar monitorizăm cu atenţie şi ne păstrăm întreaga capacitate de a evalua, diagnostica şi trata pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. La sfârşitul iernii nu este nimic neobişnuit să ai un număr ceva mai mare de viroze respiratorii”, a declarat sâmbătă Rafila.

Purtarea măștii, mijloc de protecție individuală

El a adăugat că purtarea măştii este „un mijloc de protecţie individuală”, nu o restricţie. De asemenea, că recomandarea rămâne aceeaşi de a purta masca în interior, mai ales în zonele care sunt aglomerate şi în mijloacele de transport în comun.

„Masca este recomandată ca o măsură logică, binevenită în ceea ce priveşte împiedicarea transmiterii oricărei viroze respiratorii, nu numai împotriva infecţiei cu noul coronavirus”, a menţionat ministrul.

El a mai spus că în Guvern nu s-a discutat în niciun fel despre posibilitatea reintroducerii restricţiilor.

„Nu am discutat în Guvern în niciun fel de introducerea restricţiilor. Monitorizăm situaţia, trenul este ascendent, rata de reproducere a infecţiei este 1,13, de fapt era ieri 1,13. Deci e declar că trendul este crescător. Nu observăm, şi ăsta e lucru îmbucurător, creşteri ale numărului de cazuri în spitale. Nu mă refer la secţiile Terapie Intensivă, unde există totdeauna o întârziere, mă refer la numărul de cazuri internate în spitale. Avem în jur de 2.700 de persoane internate în secţiile COVID, ceea ce nu pune niciun fel de probleme. Monitorizăm situaţia şi în funcţie de evoluţie vom discuta, dacă este cazul. Nu neapărat pentru restricţii, dar măcar pentru un anumit cadru care să reglementeze mai bine această problemă”, a adăugat Rafila.

Ministrul a menţionat că, în funcţie de evoluţie, se va vedea dacă sunt necesare măsuri suplimentare.

„Vom vedea dacă este necesar să luăm măsuri suplimentare privind personalul, modul de alocare a paturilor legate de asistenţa medicală la nivelul unui judeţe sau la nivelul municipiului Bucureşti. Lucrurile sunt diferite. Cele mai mari rate de incidenţă sunt în Bucureşti – peste 6, Cluj – peste 5, Timişoara – peste patr. În rest, incidenţele la nivelul fiecărui judeţ sunt relativ reduse”, a mai spus Rafila.

Citește și: VIDEO Zi de foc pentru pompierii mehedințeni, pe 25 martie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS