16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCuişoarele scad nivelul glicemiei şi previn diabetul

Cuişoarele scad nivelul glicemiei şi previn diabetul

Cuișoarele au un potențial farmacologic atât de mare încât nu pot fi considerate un simplu ingredient de aromatizare a preparatelor culinare. Chinezii și indienii le folosesc în scop medicinal pentru răceli, gripă, tuse, dureri de dinți, tulburări digestive, greață și vărsături.

Potrivit unui studiu recent, apărut în jurnalul „Complementary and Alternative Medicine”, extractul de cuișoare îmbunătățește controlul zahărului din sânge. Mai mult decât atât, previne progresia stării de prediabet spre diabet de tip 2.

Rezultate promiţătoare

Cercetătorii indieni și americani au testat extractul de cuișoare pe 13 adulți cu o glucoză a jeun normală sau cu prediabet. Participanții au consumat 250 mg de extract de cuișoare bogat în polifenoli pe zi, după mese. Studiul a durat 30 de zile. Participanților le-a fost măsurat nivelul de zahăr din sânge la o distanță de 2 ore după consum.

Ambele grupuri au prezentat o scădere semnificativă a glucozei din sânge după masă. Efectele au început să apară din ziua a 12-a și s-au menținut până la sfârșitul celor 30 de zile de studiu. În grupul de persoane cu prediabet, nivelul zahărului din sânge a scăzut cu 27%. De asemenea, glucoza a jeun a scăzut în zilele 24 și 30. Reduc zahărul din sânge și la persoanele sănătoase În mod surprinzător, cuișoarele au scăzut glucoza și la persoanele sănătoase, cu niveluri normale ale zahărului din sânge. La aceștia, scăderea a fost de 21 de procente.

Cuișoarele cresc producția de insulină

Cercetările anterioare au arătat că acest condiment stimulează secreția de insulină. Insulina este un hormon care atenționează celulele să absoarbă glucoza din sânge. Cuișoarele conțin nigricină, o substanță care crește producția de insulină și absorbția glucozei, potrivit studiilor pe celule musculare umane și șoareci cu diabet. Totodată, cuișoarele îmbunătățesc funcția celulelor producătoare de insulină. Extractul de cuișoare ajută funcția insulinei și scade nivelul de glucoză din sânge la persoanele cu diabet de tip 2. Reduce de asemenea colesterolul LDL, asociat cu boli cardiovasculare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS