10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCiucă anunţă contractarea împrumutului necesar pentru Spitalul Regional de Urgenţă din Craiova

Ciucă anunţă contractarea împrumutului necesar pentru Spitalul Regional de Urgenţă din Craiova

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că statul va împrumuta 600 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență din Craiova.

„Vom aproba azi un memorandum prin care vom contracta un împrumut de la Banca Europeană de Investiții pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova, un împrumut în valoare de 600 de milioane de euro. Practic, este asigurarea că vom demara această investiție. Costul net se ridică la 508 milioane de euro”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a mai spus că, prin această decizie, implementarea proiectului a intrat în linie dreaptă.
Experţi ai Băncii Europene de Investiţii se vor implica direct în procesul de construcţie şi operaţionalizare a spitalului. În 2019, Ministerul a semnat cu Banca Europeană de Investiţii, divizia PASSA, un acord de asistenţă tehnică, pentru sprijinirea Ministerului în construcţia spitalelor de către experţi cu vastă experienţă în astfel de proiecte, cât şi cu experţi în sănătate publică.

„Peste 40 de experţi fac parte din echipa de asistenţă tehnică. Nu este vorba doar de construirea clădirii, ci şi de operaţionalizarea sa. În perioada de acordare a asistenţei tehnice, va exista şi un transfer de expertiză între echipa Băncii Europene de Investiţii şi experţii Ministerului, pentru ca aceştia să poată implementa în viitor astfel de proiecte fără suport”, a menţionat inginerul Ozgur Altinoklar, teamleader al echipei BEI.

Construcţia celor 3 spitale regionale de urgenţă propuse (Iași, Cluj şi Craiova) este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României și cofinanţată prin Programul Operaţional Regional (POR) pentru perioada 2014 – 2020, în faza I. În a doua fază, proiectul este finanţat prin Programul Operaţional de Sănătate (POS) 2021-2027.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS