9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Unitatea Mobilă de diagnostic a cancerului de col uterin va fi în Daneți

Dolj: Unitatea Mobilă de diagnostic a cancerului de col uterin va fi în Daneți

Fundația Renașterea și CEZ Romania au decis sa ofere cel mai frumos cadou de ziua lor, femeilor din Daneți județul Dolj. Unitatea Mobilă Renașterea va staționa, pentru 4 săptămâni (8 martie – 8 aprilie) si va oferi 500 de Teste Papanicolau gratuit pentru femeile din Daneți.

Pe durata desfășurării caravanei, vor fi luate toate măsurile necesare pentru asigurarea condițiilor de distanțare socială și siguranță sanitară. Persoanele care își doresc să beneficieze de testarea Papanicolau gratuită, cu domiciliul in Daneți Dolj sau din localități învecinate, se pot programa la numărul de telefon 0756.713.652.

Programul de testare gratuită este realizat în parteneriat cu Primăria comunei Daneți.

Testul Babeș Papanicolau se efectuează, în Unitatea Mobilă de Diagnostic Renașterea, în cabinetul ginecologic, pe masa ginecologică și constă în recoltarea, cu ajutorul unei periuțe, a unei probe din colul uterin. Aceasta este prelucrată în laborator, apoi examinată microscopic pentru a se identifica modificările aparute la nivelul celulelor. Existența modificărilor poate indica un stadiu precanceros sau canceros al colului uterin. Această investigație este recomandată tuturor femeilor care și-au început viața sexuală.

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare. În România, rata mortalității este cea mai mare din Europa – lipsa informării, accesul precar la servicii medicale și nivelul de trai ce nu permite controale regulate conduc la diagnosticarea târzie a bolii și la scăderea șanselor de vindecare. Totuși, conform studiilor, în peste 80% din cazuri, un diagnostic aflat la timp poate ajuta la vindecare completă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS