7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSCJU Craiova are din nou acces în blocul alimentar al unităţii medicale

SCJU Craiova are din nou acces în blocul alimentar al unităţii medicale

După doi ani de când Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova a pierdut accesul la blocul alimentar, pentru că fostul furnizor de hrană l-a sigilat până la recuperarea investiţiei, conducerea unităţii medicale spune că a achitat suma şi poate intra, din nou, în spaţiul care a fost blocat până acum.

SCJU Craiova a achitat 4,5 milioane de lei firmei de comerţ alimentar, transmite managerul spitalului. „S-a încheiat procesul, am achitat firmei banii, aproximativ 4,5 milioane de lei, iar acum vom avea acces la blocul alimentar. Există o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Piteşti în acest sens”, a precizat Eugen Georgescu.

Asigurarea hranei pacienţilor va fi tot prin servicii de catering, momentan, conform acordului-cadru încheiat cu actualul furnizor. Dar managementul spune că spaţiul va putea fi folosit în suportul distribuţiei alimentelor. Iar la finalul contractului, SCJU Craiova urmează să evalueze posibilităţile şi să stabilească dacă va fi mai rentabil ca mâncarea să fie din nou preparată în incinta unităţii medicale, în blocul alimentar, cum s-a întâmplat mai mulţi ani la rând.

Blocul alimentar a fost renovat de vechiul furnizor

Mâncarea bolnavilor de la SCJU Craiova a fost asigurată ani întregi de SC Elcomex SRL. Aceasta a câştigat o licitaţie care a avut loc în anul 2007. La acel moment, firma în cauză a fost însă contestată. A început să furnizeze mâncarea abia din 2011, în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Pentru a putea pregăti hrana în blocul alimentar de la SCJU Craiova, firma a făcut investiţii importante pentru renovarea spaţiului.

„Conform contractului, firma a fost obligată să modernizeze blocul alimentar al spitalului pentru a-l face propriu întrebuințării și pentru a-l autoriza conform normativelor europene, aspect concretizat la această dată, SJU Craiova având cel mai modern bloc alimentar din România, și nu numai“, spunea Doru Mitrache, reprezentant legal al firmei Elcomex la acea vreme. Acesta menţiona că investiţiile s-au ridicat la circa 4 milioane de lei.

Furnizarea hranei a fost un adevărat măr al discordiei

În iunie 2018, contractul de prestări servicii dintre spital şi operatorul comercial a încetat, fiind prelungit succesiv de două ori, până la 31.12.2018 și apoi, până la 30.06.2019. Spitalul spunea că a fost nevoită să prelungească acordul pentru că nu avea banii necesari să despăgubească firma pentru investiţiile în blocul alimentar, conform clauzelor contractuale.

Conducerea spitalului a decis , în 2019, să scoată la licitație serviciul de livrare a hranei, numai că în caietul de sarcini spitalul a solicitat servicii de catering, excluzând, astfel, fostul furnizor. După ce a fost scos din joc, Elcomex a sigilat blocul alimentar din incinta spitalului, unde spune că a investit milioane de lei fără a fi despăgubit.

În luna ianuarie 2020, SC Ansamble Catering SRL a preluat serviciul de furnizare a hranei de la SCJU prin negociere directă. De atunci, pacienții de la SJU Craiova primesc mâncarea la caserolă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS