10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Gindrovel Dumitra, despre vaccinarea copiilor după ce s-au infectat cu Covid

Dr. Gindrovel Dumitra, despre vaccinarea copiilor după ce s-au infectat cu Covid

Valul Omicron a adus cu el un record de infectări şi în rândul copiilor, nu doar al adulţilor. Numărul minorilor internaţi în spital s-a dublat şi o mulţime de clase s-au închis în lanţ, la nivelul unităţilor şcolare, din cauza cazurilor pozitive. Startul campaniei de vaccinare pentru copii cu vârste de 5-11 ani a fost pierdut, pentru că imunizarea acestora debutat târziu, în plin val de infectări. Astfel, după ce copiii lor s-au infectat cu Omicron, chiar şi părinţii care luau în calcul vaccinarea lor stau acum pe gânduri. Mai are rost vaccinul după ce copilul a trecut deja prin boală?

De ce se insistă pe vaccinare dacă Omicron ar putea fi ultimul val pandemic?

Mai mulţi specialişti consideră că valul Omicron ar putea fi ultimul val important al pandemiei. Coronavirusul ar putea fi gestionat în curând ca o boală endemică, precum gripa sezonieră. Acesta este un motiv suplimentar pentru ca părinţii să se gândească de două ori dacă mai este cazul să îi vaccineze pe copii sau să se vaccineze chiar ei înşişi.

De ce autorităţile insistă, în continuare, să ne vaccinăm dacă Omicron ar putea însemna sfârşitul pandemiei? Medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină de Familie explică:

„Să facem o comparaţie cu ce se întâmplă în cazul gripei. În 2009 a apărut o pandemie de gripă care s-a stins şi datorită efortului de vaccinare, dar şi pentru că exista o similitudine antigenică cu o circulaţie anterioară. Ideea este că vaccinarea a dus atunci la blocarea pandemiei, însă vaccinarea anuală există în continuare. Pentru că, după o pandemie, virusurile pot avea în continuare izbucniri epidemice. Vom avea, local, din când în când, foarte multe cazuri. Sfârşitul pandemiei nu înseamnă că ne vom întoarce complet la viaţa de dinainte, că a dispărut coronavirusul. Dimpotrivă, vor exista suficiente ameninţări, chiar dacă nu la fel de puternice ca acum.”

„Limitarea efectelor pandemiei depinde de măsurile de sănătate publică”

Dr. Gindrovel Dumitra spune că protecţia oferită de vaccin le va permite copiilor să îşi desfăşoare activităţile sociale şi educative în siguranţă.

„Copiii vor creşte, vor dori să meargă în tabără, vor merge la şcoală. Pe lângă tragedia pierderii de vieţi, coronavirusul a mai creat una: generaţia insuficient educată. Sunt aproape doi ani în care aceşti copii au făcut şcoala cu întreruperi, ba online, ba fizic, ba deloc. Efectele pandemiei vor fi vizibile pe termen lung şi la acest capitol. Limitarea efectelor pandemiei depinde şi de măsura în care vom fi capabili să înţelegem aceste măsuri de sănătate publică”, consideră medicul.

Acesta crede este încă devreme să ştim cum va evolua pandemia: „Informaţiile pe care le avem despre Omicron evoluează. Chiar şi noua variantă Omicron evoluează. Pandemia ne-a adus foarte multe surprize. Dar o surpriză importantă a fost descoperirea acestor vaccinuri într-un timp record. Numărul de decese provine într-o majoritate covârşitoare din rândul celor nevaccinaţi, acesta e un argument foarte important pentru vaccinare”, precizează dr. Dumitra.

Ce spune specialistul despre decizia Suediei de a nu vaccina copiii între 5 şi 11 ani

În timp ce majoritatea ţărilor au decis să vaccineze copiii cu vârste între 5 şi 11 ani şi au imunizat deja un număr mare de minori din această categorie de vârstă, Suedia a decis să nu recomande vaccinul pentru această categorie de vârstă. Specialiştii din această ţară au motivat că beneficiile nu ar fi depăşi riscurile, având în vedere că majoritatea copiilor fac forme uşoare de boală. Medicul Gindrovel Dumitra consideră că este o decizie controversată, la fel ca şi o decizie anterioară a suedezilor, legată de imunizarea de turmă:

„Vreau să ne reamintim că, la un moment dat, la începutul pandemiei, a existat o altă decizie controversată luată de Suedia, care s-a soldat, din păcate, cu un număr destul de mare de decese. Previziunile lor privind atingerea imunităţii de turmă nu au fost confirmate, astfel că permiteţi-mi să cred că nu acestea sunt cele mai bune decizii. Uneori ne place să considerăm că este corectă decizia celui care nu procedează la fel ca majoritatea. Aceasta este o eroare de logică”, spune dr. Dumitra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS