7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEchinacea – mit sau realitate?

Echinacea – mit sau realitate?

Într-o lume în care sistemul imunitar și buna funcționare a acestuia par a fi cheia prevenirii îmbolnăvirilor, din ce în ce mai mulți oameni apelează la medicina naturistă pentru întărirea imunității. Totuși, medicii specialiști în imunologie clinică atrag atenția că sistemul imunitar reprezintă o structură extrem de complexă ce nu trebuie supra-stimulată și mai ales că nu este indicată urmarea de tratamente imuno-modulatoare fără recomandarea unui specialist.

Echinacea este o plantă ale cărei rădăcini și părți aeriene sunt recoltate și utilizate pentru beneficiile lor terapeutice. Denumirea de echinacea se referă, în general, la un amestec format din trei plante care prezintă efecte farmacologice: Echinacea augustifolia, Echinacea Purpurea și Echinacea pallida. Aceste plante prezintă o multitudine de compuși complecși care au ca rezultat final atât stimularea sistemului imunitar, cât și proprietăți antiinflamatoare.

Ce spun dovezile științifice

Larg acceptată în popor ca o plantă cu efect imuno-stimulator, există totuși o plajă heterogenă de rezultate obținute în urma a mai multor studii realizate asupra plantei de Echinacea. Unele au reușit să prezinte rezultate satisfăcătoare în tratarea infecțiilor căilor respiratorii superioare, pe când altele au obținut rezultate conform cărora nu există un beneficiu în prevenirea sau tratarea răcelilor. Practic, cele mai multe dovezi arată că administrarea suplimentelor alimentare cu echinacea sau băutul ceaiului obținut prin infuzarea acestei plante pot scădea ușor șansele de a răci, fără a dovedi vreun efect în scăderea duratei de boală în cazul răcelilor.

Totodată trebuie ținut cont de faptul că pot exista beneficii care nu au fost încă dovedite prin cercetare, principala acțiune investigată fiind cea legată de infecțiile tractului respirator.

Potențial periculoasă?

Plantele medicinale conțin substanțe active care pot declanșa reacții adverse și pot interacționa cu alte plante medicinale, suplimente sau medicamente. Echinacea poate provoca reacții adverse, dar pentru majoritatea adulților, utilizarea orală pe termen scurt a acesteia este considerată a fi probabil sigură. Totuși, siguranța administrării de preparate cu echinacea pe termen lung este incertă. Efectele adverse cele mai comune ale preparatelor bazate pe echinacea includ stările febrile, senzația de greață și vărsături.

Echinacea nu este sigură pentru toată lumea, existând categorii de persoane care este bine să evite administrarea de suplimente alimentare cu această plantă, cum este cazul femeilor însărcinate sau care alăptează și cei cu boli autoimune. Persoanele cu astm bronșic și alergii pot prezenta un risc crescut de a dezvolta aceste reacții adverse.

O atenție deosebită trebuie să acorde și cei care au suferit recent o intervenție chirurgicală la ochi sau au în antecedentele istorice un diagnostic de sindrom al ochiului uscat deoarece această plantă a fost incriminată în mai multe studii ca declanșatoare a acestui sindrom. Prin urmare, recomandarea unui medic este absolut obligatorie în cazul acestora, fiind nevoie de o evaluare a balanței beneficiu-risc.

Un aspect interesant este acela că echinacea poate crește timpul necesar organismului pentru a descompune cafeina și prin urmare, crește durata de timp în care aceasta rămâne în organism.

Dovezile actuale indică faptul că riscul de interacțiuni între suplimentele cu echinacea și majoritatea medicamentelor este scăzut.

Concluzie

Eficacitatea echinaceei în întărirea imunității și luptei împotriva răcelilor necesită mai multe studii clinice pentru a putea fi dovedită. Totuși, dacă intenționați să vă administrați suplimente alimentare cu această plantă, este necesară o discuție cu un profesionist din domeniul sănătății care poate să evalueze beneficiile și riscurile personalizat pentru fiecare persoană în parte.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS