11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGheorghiță: Vaccinarea anti-COVID previne apariția sindromului inflamator multisistemic

Gheorghiță: Vaccinarea anti-COVID previne apariția sindromului inflamator multisistemic

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” de la Europa FM. Vaccinarea copiilor a fost tema principală a emisiunii. S-a discutat și despre sindromul inflamator multisistemic. 

„Trecerea prin boală, și pentru că vorbeam de grupa de vârstă tânără, asociază niște riscuri. Și, în general, la persoanele cu vârste sub 18 ani aceste riscuri sunt – pe lângă cele legate de posibilitatea de a face o formă gravă mai ales în cazul celor care au în evidență afecțiuni cronice – poate să determine o serie de complicații inflamatorii la distanță – undeva la 4-6 săptămâni de la trecerea prin boală, chiar dacă această infecție a fost inaparentă și noi nu am știut că a trecut prin boală – copiii pot să dezvolte ceea ce noi numim sindrom inflamator multisistemic.

Din circa 2 milioane de cazuri de copii raportați cu infecție SARS-CoV-2 din această grupă de vârstă, 5-11 ani din SUA, aproximativ 2300 au făcut acest sindrom inflamator multisistemic. Au fost circa 8300 de spitalizări la această grupă de vârstă, din cele 2 milioane de cazuri, și aproximativ 100 de decese. Maladia COVID-19 este listată în primele 10 cauze de deces la copiii din această grupă de vârstă. Deci nu este o afecțiune de neglijat. Nu trebuie să o tratăm cu superficialitate pentru că o singură viață pierdută este o dramă pentru familia respectivă”, a mai spus Valeriu Gheorghiță la Europa FM.

Vaccinarea previne cazurile de sindroame inflamatorii multisistemice

Vaccinarea anti-COVID a persoanelor sub 18 ani are eficiență de peste 91% în prevenirea acestor complicații, susține șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Vaccinarea împotriva COVID-19 la persoanele cu vârsta sub 18 ani are o eficiență de peste 91% în prevenirea acestor cazuri de sindroame inflamatorii multisistemice. Deci sub nicio formă nu favorizează instalarea acestor complicații inflamatorii, ci previne într-o proporție foarte mare, instalarea acestor complicații. Iar dintre copiii care au dezvoltat această complicație – sindrom inflamator multisistemic – care a necesitat internare în terapie intensivă niciunul dintre ei nu era din categoria celor vaccinați. Practic, vaccinarea este benefică din acest punct de vedere”, a spus Valeriu Gheorghiță la Europa FM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS