5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLecitina, aliatul memoriei?

Lecitina, aliatul memoriei?

Lecitina este o substanță formată din acizi grași, care se găsește în mod natural în țesuturile organismului. Este larg acceptată ideea că suplimentele alimentare pe bază de lecitină îmbunătățesc capacitatea de memorare şi ajută la tratarea colesterolului crescut, dar oare așa este?

Lecitina (cunoscută și sub denumirea de alfa-fosfatidilcolină) este un nutrient natural care se găsește în alimente şi care este vândut și ca supliment alimentar. Lecitina nu este o singură substanță, ci mai degrabă un grup de substanțe chimice aparținând unor compuși numiți fosfolipide. Fosfolipidele, un tip de grăsime care ajută la menținerea integrității celulelor, sunt vitale pentru funcționarea normală a creierului, nervilor, ficatului și a altor organe vitale.

Ajutor pentru memorie?

Lecitina conține colină, substanță chimică utilizată de către creierul uman pentru dezvoltarea acestuia și îmbunătățirea capacităților cognitive, inclusiv a memoriei. Prin urmare, studiile au arătat că o dietă bogată în colină poate aduce beneficii capacității de memorare și poate ajuta persoanele care suferă de boala Alzheimer.

Deși la momentul actual informaţiile s-au dovedit a fi contradictorii cu privire la rolul lecitinei în tratamentul persoanelor care au afecțiuni neurologice și ale sistemului nervos, cercetările asupra acestui beneficiu al lecitinei sunt promițătoare și sunt încă în desfășurare.

Al doilea cel mai cunoscut beneficiu al lecitinei este capacitatea sa de a scădea colesterolul. Un studiu din 2010 a demonstrat că lecitina din soia poate contribui la creșterea colesterolului bun și la scăderea colesterolului rău, dar, deși este vorba de îmbunătățirea acestor analize chiar cu zeci de procente, cercetări suplimentare sunt necesare deoarece există suspiciuni că totodată lecitina ar avea un rol și în dezvoltarea aterosclerozei, afecțiune caracterizată de îngustarea arterelor din cauza depunerilor de grăsime de la nivelul acestora.

Surse de lecitină

Suplimentele de lecitină sunt de obicei obținute din semințe de floarea soarelui, ouă sau boabe de soia. Soia este cel mai frecvent utilizată pentru a obține suplimente de lecitină. Se pot folosi și grăsimi animale, pește și porumb. În mod natural, lecitina poate fi găsită în legume verzi, carne roșie și ouă.

Lecitina obținută din floarea soarelui nu este la fel de des întâlnită ca lecitina extrasă din soia, dar începe să fie din ce în ce mai căutată de către persoanele care evită pe cât posibil să consume organismele modificate genetic (OMG) din alimente. Explicația acestui lucru rezidă în faptul că, spre deosebire de boabele de soia care sunt uneori modificate genetic în producția de masă, semințele de floarea soarelui nu sunt. Procesul de extracție este, de asemenea, mai blând pentru lecitina din floarea soarelui, nefiind necesară utilizarea de solvenți chimici puternici.

Este lecitina sigură?

Lecitina se încadrează în rândul compușilor considerați siguri atunci când este administrată în cantități rezonabile și, prin urmare, este puțin probabil să provoace reacții adverse.

Persoanele cu alergii la ouă și soia trebuie să fie atente pentru a afla de unde provine lecitina din suplimentele lor, pentru a evita reacțiile alergice.

Efectele secundare frecvente ale lecitinei pot include creșterea salivației, scăderea poftei de mâncare, diaree, greață, dureri abdominale și balonare.

Concluzie

Deși lecitina prezintă posibile beneficii importante pentru sănătate și riscuri ce sunt considerate minore, consumul alimentelor cu un conținut ridicat de lecitină ar trebui preferat suplimentelor alimentare cu lecitină. Chiar dacă este vorba doar de administrarea unui supliment alimentar, consultarea medicului este indicată.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS