17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOdiseea interimatelor, la final? Înalta Curte ar putea decide soarta conducerii SCJU Craiova

Odiseea interimatelor, la final? Înalta Curte ar putea decide soarta conducerii SCJU Craiova

Eugen Georgescu, actualul director interimar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova şi fost manager numit prin concurs, ar putea afla în februarie dacă va fi repus în funcţie prin anularea cererii false de demisie pe baza căruia a fost schimbat. Dacă instanţa de judecată va decide în favoarea repunerii sale în funcţia obţinută prin concurs la începutul anului 2019, odiseea schimbărilor din fruntea SCJU Craiova ar putea lua capăt.

Istoricul unei haraburi hrănite de pixul Ministerului Sănătăţii

Din 2019, SCJU Craiova a schimbat trei directori interimari, fiind destabilizata, periodic, orice posibilă strategie pe termen lung.
Eugen Georgescu a câştigat, la începutul anului 2019, concursul pentru postul de manager al SCJU Craiova. La nici un an după numirea în funcţie, pe 15 noiembrie, managerul a primit pe faxul spitalului un ordin de încetare a contractului de management, ca urmare a unei cereri de demisie. În aceeaşi zi, Georgescu a făcut o reclamaţie prin care anunţa că cineva a făcut cererea de demisie în fals, în numele său. A rămas apoi interimar pentru câteva luni, după care a fost înlocuit de Teodor Sas, în luna februarie a anului 2020.

Însă nici acesta nu a prea apucat să facă purici în fruntea Spitalului Judeţean, pentru că după numai trei luni a fost înlocuit de Laurenţiu Ivanovici. Acesta a petrecut cel mai mult timp în fotoliul de manager dintre cei trei, din luna mai a anului 2020 până la sfârşitul anului 2021.

În luna noiembrie 2021, unitatea medicală publica anunţul organizării unui nou concurs pentru ocuparea funcţiei de director. Ivanovici urma să susţină ultima probă din concurs, la care a fost singurul candidat înscris, pe 14 decembrie 2021. Însă Ministerul Sănătăţii a schimbat formula Consiliului de Administraţie a spitalului şi, implicit, a comisiei de concurs, cu doar o seară înainte, aruncând în aer procedura. Ivanovici nu a mai putut susţine proba, iar pe 31 decembrie mandatul său de manager interimar expira. Astfel că, din ianuarie 2022, Eugen Georgescu a revenit, tot ca interimar, la conducerea spitalului. Numirea este valabilă, însă, până la 28 februarie 2022. Ce urmează după?

Dosarul lui Georgescu are termen în februarie la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie

Eugen Georgescu se judecă de ceva timp pentru recuperarea scaunului de director, pierdut în urma cererii false de demisie. Acesta a câştigat, în primă instanţă, însă Ministerul Sănătăţii a făcut recurs. Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie îi dăduse iniţial un termen de judecată în 2023, însă Georgescu a solicitat preschimbarea acestuia, iar în această săptămână cererea i-a fost admisă:

„Admite cererea formulată de petentul Georgescu Eugen-Florin privind preschimbarea termenului de judecată stabilit la data de 18 ianuarie 2023. Preschimbă termenul de judecată din 18 ianuarie 2023, la data de 9. 02. 2022, cu citarea părţilor. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 12 ianuarie 2022.”

Astfel, Georgescu ar putea afla, înainte de expirarea interimatului, dacă va fi repus definitiv în funcţia de director la SCJU Craiova. Dacă soluţia îi va fi favorabilă, odiseea interimatelor ar urma să se încheie. Dacă nu, ce se va întâmpla după data de 28 februarie rămâne tot în pixul Ministerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS