9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe măsuri de siguranță trebuie să ia vârstnicii care conduc

Ce măsuri de siguranță trebuie să ia vârstnicii care conduc

Abilitățile de șofat se schimbă pe măsură ce îmbătrânim, așa că e bine ca vârstnicii care conduc să țină seama de măsuri suplimentare de siguranță la volan.

Multe persoane conduc regulat de-a lungul vieții, astfel încât se bazează pe această activitate și când ajung la vârsta a treia. E bine de știut, însă, că abilitățile de șofat se modifică în timp din cauza scăderii auzului, a eventualelor tulburări de vedere și a încetinirii reflexelor motorii.

Nu există o limită clară cu privire la momentul în care ar trebui să renunțe la șofat

Fiecare persoană îmbătrânește diferit, așa că nu există o limită clară cu privire la momentul în care ar trebui să renunțe la șofat deoarece atât siguranța proprie, cât și a celor din jur este pusă în pericol. Chiar dacă ai condus toată viața, e bine să fii atent la semnele care îți sugerează că ar fi mai sigur să renunți la șofat. 

Având în vedere că îmbătrânirea nu este în mod automat egală cu pierderea totală a capacității de a șofa, îți venim în ajutor cu câteva sfaturi de siguranță demne de luat în calcul, potrivit doc.ro. Dacă ai trecut de 65 de ani, iată la ce e bine să fii atent în cazul în care șofezi:

Controalele regulate la medic sunt esențiale

Controalele regulate la medic sunt esențiale pentru a te menține în cea mai bună formă posibilă de condus. Verifică-ți vederea la medicul oftalmolog în fiecare an și asigură-te că ești la zi cu dioptriile. În ceea ce privește mașina, păstrează parbrizul, oglinzile și farurile curate și crește luminozitatea pe panoul de bord.

Este important să îți verifici auzul anual

La fel de important este să îți verifici auzul anual. Dacă ai nevoie de aparat auditiv, poartă-l în timp ce conduci. Ai grijă când deschizi geamurile mașinii, deoarece curenții de aer pot afecta uneori eficiența unui aparat auditiv. Exercițiile regulate de forță și flexibilitate te pot ajuta să îți păstrezi reflexele și o gamă largă de mișcări care să îți permită să manevrezi cum trebuie automobilul.

Ai grijă să fii odihnit când te urci la volan!

Cere sfatul medicului legat de modul în care bolile sau medicamentele îți pot afecta capacitatea de șofat. Ai grijă să fii odihnit când te urci la volan, iar dacă iei medicamente care îți provoacă somnolență în timpul zilei cere sfatul medicului legat de capacitatea de a conduce.

Semnele de conducere nesigură pot apărea treptat

Uneori, semnele de conducere nesigură pot apărea treptat, sau o schimbare recentă a sănătății poate agrava micile probleme existente. Chiar dacă semnele de avertizare individuale par minore, împreună ele pot crea un risc substanțial. Iată la ce să fii atent:

Zgârieturi pe care le observi pe mașină provenite de la borduri, cutii poștale, garduri etc.

Un număr crescut de avertismente sau de amenzi primite de la agenții de circulație;

Probleme cu elementele fundamentale ale condusului, cum ar fi schimbarea bruscă a benzii de circulație, deplasarea pe alte benzi și frânarea sau accelerarea bruscă fără motiv, menținerea semnalului aprins fără a schimba benzile sau uitarea pornirii semnalului de schimbare a direcției;

Probleme de vedere, cum ar fi incapacitatea de a vedea corect semafoarele, semnele de circulație sau faptul că stai foarte aproape de parbriz pentru a vedea bine pe stradă;

Probleme de auz (nu auzi sirenele de la ambulanțe, claxoanele etc.)

Probleme de memorie (nu mai știi când te-ai urcat în mașină, unde anume te duci sau te rătăcești frecvent);

Probleme cu reflexele și amplitudinea mișcării, cum ar fi faptul că nu mai ești suficient de vigilent dacă este nevoie să frânezi brusc sau să te uiți rapid în urmă, confunzi pedalele de accelerație și de frână sau te enervezi des când te urci la volan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS