10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnitatea pentru Arși și Unitatea Stroke de la SCJU, funcționale după Anul Nou

Unitatea pentru Arși și Unitatea Stroke de la SCJU, funcționale după Anul Nou

Începând cu luna ianuarie 2022, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Craiova va demara activitatea Unității Funcționale pentru Arși, dar și a Unității Stroke. Este o veste importantă pentru pacienții din regiune, care vor putea beneficia de tratamentele necesare fără transferuri la spitale din Capitală sau alte mari orașe. Rămâne, însă, în așteptare, demararea activității la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, în lipsa banilor necesari de la Ministerul Sănătății.

Unitatea Funcțională pentru Arși își va începe activitatea din ianuarie, sub coordonarea prof. Marius Ciurea. ”Avem echipamentele, aparatura medicală necesară, mobilier, personal angajat. Avem și avizul Direcției pentru Sănătate Publică (DSP). Ne-am dori ca Ministerul Sănătății să ne avizeze definitiv structura spitalului cu această modificare, căci avizul DSP este temporar, până la 31 martie. Sperăm să primim acest aviz definitiv pentru că oricum avem o problemă cu locurile pentru marii arși la nivel național. Am trimis de mai multe ori solicitare de avizare definitivă a structurii către Minister”, a precizat Laurențiu Ivanovici, managerul SCJU Craiova.
În țară, mai există astfel de unități pentru tratarea marilor arși doar la Timișoara, București și Iași.

Unitatea Stroke, o șansă enormă pentru pacienții cu AVC

Și Unitatea Stroke va putea funcționa de la debutul anului 2022, fiind finalizate toate lucrările. Compartimentul de neurologie a fost extins cu încă 10 paturi, pentru a fi transformat în secție. ”Acum avem 25 de paturi, dintre care șase sunt pentru Unitatea Stroke. A trebuit să facem niște investiții, au fost finalizate lucrările de instalare a prizelor de oxigen, am dotat unitatea cu aparatura medicală necesară, iar personalul va fi din cadrul secției. Tot la 1 ianuarie va demara și aici activitatea”, spune managerul spitalului.
Unitatea Stroke va trata pacienții cu urgențe neurovasculare, fiind extrem de importantă pentru gestionarea accidentelor vasculare cerebrale.

Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, în așteptare

Dacă unitățile pentru AVC și arși vor începe activitatea din primele zile ale noului an, operațiile pe cord mai au de așteptat.
Spitalul nu a primit încă banii de la Minister pentru ultima achiziție.

„La Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, am mai creat niște circuite necesare pentru personal și pacienți. Am achiziționat aparatură medicală cu banii alocați de CJ Dolj, am achiziționat și materialele sanitare necesare pentru intervenții. Am finalizat procedurile de achiziție cu clauză suspensivă, neavând fondurile suficiente și așteptăm acei 500.000 de euro de la MS absolut necesari pentru a demara activitatea. Noi speram să obținem această suma mai repede, acum așteptăm alocarea pentru anul viitor. Solicitările sunt făcute deja la Minister, situația se cunoaște. Avenit și doctorul Victor Raicea de la Târgu Mureș, care va coordona intervențiile pe cord”, anunță Ivanovici.

Rămâne de văzut când vor veni banii de la Minister, de care depinde soarta pacienților cardiaci din Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS