11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulProdusele cosmetice și vopselele de păr pot interfera cu hormonii în timpul sarcinii

Produsele cosmetice și vopselele de păr pot interfera cu hormonii în timpul sarcinii

Femeile însărcinate trebuie să fie atente ce fel de cosmetice folosesc, fiindcă pot avea niveluri relativ mai scăzute de hormoni care susțin sarcina. Potrivit unui studiu recent produsele cosmetice și vopselele de păr pot interacționa cu sistemul hormonal al gravidelor.

Peste 1.000 de femei însărcinate au fost urmărite de cercetătorii de la Rutgers School of Public Health din Piscataway. Cele care au folosit anumite produse pentru păr cum ar fi vopselele au avut niveluri mai scăzute de hormoni, precum estrogen și progesteron.

,,Aceasta este o îngrijorare, deoarece în timpul sarcinii, nivelurile acestor hormoni ar trebui să crească”, a afirmat Zorimar Rivera-Nunez, profesor la Rutgers School of Public Health din Piscataway, cercetătorul principal al studiului.

Produsele de îngrijire personală conțin substanțe ce pot afecta sistemul hormonal

Cercetările anterioare au legat întreruperile hormonilor sarcinii cu un risc crescut de probleme precum nașterea prematură și greutatea mică la naștere. Produsele de îngrijire personală, inclusiv loțiuni, demachiante, produse de make-up, șampon de păr și lac de unghii conțin adesea multe substanțe chimice. Și includ așa-numiții „disruptori endocrini” — substanțe chimice care pot interacționa cu sistemul hormonal al organismului.

Perturbatorii endocrini sunt peste tot, iar oamenii pot fi expuși prin alimente, apă sau chiar prin aerul pe care îl respiră, este și părerea Societății de Endocrinologie.

Când vine vorba de produse de îngrijire personală, unele dintre substanțele chimice comune care perturbă hormonii includ parabeni, ftalați, bisfenol-A și metale toxice.

,,Cercetătorii încă încearcă să descopere modul în care expunerea poate afecta sănătatea umană. Este complicat, în parte, pentru că oamenii sunt expuși în mod obișnuit la numeroase substanțe chimice”, a spus Rivera-Nunez.

Care este riscul pentru copii

Dar studiile au descoperit că atunci când femeile gravide au niveluri ridicate de anumiți perturbatori endocrini în corpul lor în timpul sarcinii, copiii lor sunt mai predispuși să devină supraponderali sau să treacă prin pubertate timpurie.

În mod similar, există dovezi care leagă produsele de îngrijire personală, în special, de riscurile pentru sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS