12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacienţii oncologici de la SCJU Craiova vor beneficia de un accelerator liniar nou

Pacienţii oncologici de la SCJU Craiova vor beneficia de un accelerator liniar nou

Din luna ianuarie a anului 2022, pacienţii oncologici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova urmează să beneficieze de încă un accelerator liniar. Spitalul a solicitat Ministerului Sănătăţii un astfel de echipament şi a reuşit să îl obţină în cele din urmă, deşi iniţial acesta era prevăzut să fie livrat către Baia Mare.

Acceleratoarele liniare sunt echipamente de radioterapie de ultimă generaţie, care pot aduce rezultate importante în lupta bolnavilor cu cancerul.

“În luna ianuarie va fi instalat un al doilea echipament medical de terapie cu energii înalte – accelerator liniar, pentru tratamentul pacienților cu afecțiuni oncologice. În prezent se desfășoară lucrări de amenajare a buncărului existent, sub coordonarea dr. Diță Veronica, șefa secției de radioterapie”, a transmis directorul SCJU Craiova, Laurenţiu Ivanovici.

Finanţare prin BIRD

Acceleratorul a fost achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale. Proiectul privind Reforma Sistemului Sanitar este finanţat prin Banca de Investiţii pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi prevede furnizarea de echipamente de radioterapie, inclusiv lucrări civile de construcţii pentru amenajarea spaţiilor în care vor fi instalate echipamentele.

SCJU a convins Ministerul să trimită echipamentul la Craiova

Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a trimite acceleratorul către SCJU Craiova în urma unei corespondenţe purtate în perioada ianuarie-septembrie cu unitatea medicală din Dolj şi a mai multor memorii privind funcţionarea centrului de radioterapie de la SCJU Craiova şi intervenţiile necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de tratament pentru pacienţii oncologici din cadrul acestui centru.

În primii doi ani, Spitalul Judeţean va avea asigurate servicii de garanţie, mentenanţă şi service în regim all inclusiv pentru toate echipamentele primite, iar după expirarea acestei perioade va avea obligaţia de a semna annual contracte de prestări servicii pentru acestea.

Spitalul a obţinut recent autorizaţia necesară pentru executarea lucrărilor de amenajare a buncărului existent pentru instalarea echipamentului medical pentru terapii cu energii înalte, iar în acest moment se lucrează la amenajarea spaţiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS