10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSutienul, pericol pentru sănătate?

Sutienul, pericol pentru sănătate?

Din cauza pandemiei cauzate de îmbolnăvirea cu COVID-19, foarte multe persoane și-au desfășurat munca de acasă, acest lucru implicând de multe ori purtarea unor ținute mai lejere. În cazul femeilor, multe s-au simțit ușurate de faptul că nu a trebuit să mai poarte zilnic sutien, iar de aici au pornit numeroase discuții în spațiul social media despre miturile legate de acest obiect de lenjerie.

Există multe rapoarte contradictorii despre dacă purtarea sutienului reprezintă vreun risc pentru sănătate. Dovezile științifice susțin unele dintre aceste ipoteze, dar o parte dintre acestea se bazează pe mituri.

Sutienul și aspectul sânilor

Deși de multe ori este susținută în spațiul public ipoteza conform căreia purtatul sutienului duce la o slăbire a mușchilor din zona pieptului și pierderea elasticității sânilor, dovezile atestă faptul că influențarea acestui aspect ține mai degrabă de alți factori ce țin de sfera geneticii, de greutate și de procesul natural de îmbătrânire. Modificările hormonale din timpul menopauzei, așa cum este scăderea estrogenului, pot determina pierderea elasticității țesutului mamar, dar și sarcina și alăptarea. În plus, nicotina din fumul de țigară determină descompunerea elastinei în organism, ceea ce face ca pielea să își piardă din fermitate.
Pe de altă parte, există și teoria conform căreia în cazul femeilor cu bust generos, susținerea conferită țesutului conjunctiv al sânului de către sutien poate duce la o încetinire a ritmului de lăsare a sânilor.

Influențează sutienul sănătatea?

Nu există dovezi științifice care să sugereze că purtarea sutienului potrivit în timpul zilei poate prezenta efecte negative asupra sănătății, dar un sutien care nu se potrivește corect poate provoca dureri în gât și la nivelul mușchilor pieptului. În plus, bretelele excesiv de strânse pot produce disconfort și durere la nivelul umerilor. Presiunea exercitată constant de-a lungul timpului la nivelul umerilor poate provoca un șanț permanent în țesutul moale al acestora. Din păcate, statisticile sunt alarmante, considerându-se că mai mult de 80% dintre femei poartă o mărime greșită a sutienului.
Purtarea unui sutien potrivit poate ajuta la îmbunătățirea posturii și la prevenirea durerilor de spate, mai ales în cazul femeilor care prezintă o glandă mamară dezvoltată. Dacă durerile de spate persistă, consultarea unui medic este obligatorie.

Afectează sutienele somnul?

O perspectivă interesantă a fost prezentată lumii în anul 2000, când cercetătorii științifici au observat că purtarea unui sutien sau a unor alte articole de îmbrăcăminte strânse pe corp în timpul noapții ar putea afecta ciclul somn-veghe al unei persoane. Acest lucru se explică prin faptul că orice articol de îmbrăcăminte purtat în timpul nopții și care este mulat pe corp duce la o creștere a temperaturii centrale a corpului și o scădere a melatoninei. Melatonina este un hormon care ajută la reglarea ciclului somn-veghe și implicit o scădere a acestuia atrage după sine o anumită afectare a calității somnului. Totuși, aceast studiu observațional trebuie privit cu rezerve deoarece a fost efectuat doar pe un număr foarte restrâns de participanți și pentru un număr relativ redus de ore. Pentru a putea susține aceste concluzii este nevoie de mai mulți participanți și o durată mai lungă de studiu.

Legătură cu cancerul mamar?

Mergând pe firul logic al ideii conform căreia purtatul sutienului afectează drenajul limfatic – proces esențial în eliminarea toxinelor din organism- se poate întrevedea o legătură a purtării acestui accesoriu de lenjerie intimă și declanșarea cancerului mamar. Un deficit al drenajului limfatic poate cauza acumularea de toxice în fluxul sanguin, potențial crescând riscul unei persoane de a dezvolta cancer.
Totuși, nu există dovezi științifice care să asocieze purtarea sutienului cu cancerul de sân, lucru reiterat și de un studiu din 2014 realizat pe un lot de peste 1500 de femei aflate în postmenopauză și care nu a găsit nicio legătură între purtarea sutienului și riscul de cancer de sân.

Concluzie

Nu există dovezi solide care să indice vreun efect negativ al purtării sutienului asupra sănătății, prin urmare, cel puțin până la noi cercetări, alegerea de a purta sutien sau nu se rezumă la preferință.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS