16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVeşti noi despre Omicron. Ce spun virusologii

Veşti noi despre Omicron. Ce spun virusologii

Se conturează prima veste bună pe frontul de luptă împotriva noii tulpini a coronavirusului, Omicron. Vaccinurile par să ofere o protecție mai solidă decât imunitatea dobândită prin boală, reiese dintr-un studiu preliminar efectuat pe pacienți din Africa de Sud.

În această țară, cele mai multe cazuri noi cu Omicron sunt de fapt reinfectări ale unor pacienți nevaccinați, care au fost infectați și cu varianta Delta.

În așteptarea unor date relevante despre severitatea bolii provocate de varianta Omicron, fiecare informație nouă este prețioasă. Un studiu a fost publicat de un spital din Pretoria după ce au fost analizate 38 de cazuri de infecție cu noua tulpină, potrivit Stirile Pro Tv.

„Există indicii că vaccinurile oferă o protecție mai solidă decât imunitatea căpătată după ce ai făcut tulpina Delta“

„Dovezile de până acum arată că mulți dintre cei infectați în Africa de Sud cu noua tulpină au avut în trecut și varianta Delta. Acolo, probabil peste 90% dintre cei nevaccinați au avut Delta. Cei mai mulți au fost descoperiți întâmplător, veniseră pentru altceva la spital, o operație, o naștere. Dintre cei 9 care au pneumonie, toți erau nevaccinați! Întrebarea este, așadar, dacă Omicron îi reinfectează pe cei cu imunitate obținută după trecerea prin Delta și care nu s-au vaccinat, ori îi infectează și pe cei vaccinați??? Există indicii că vaccinurile oferă o protecție mai solidă decât imunitatea căpătată după ce ai făcut tulpina Delta”, a transmis dr. Scott Gottlieb, fost director FDA.

S-ar părea însă că, în special, anticorpii generați de o infecție anterioară la persoane nevaccinate sunt ocoliți de noua variantă mutantă“

Iar asta se întâmplă deși Omicron a suferit cel puțin 32 de mutații ale proteinei spike, adică exact acel receptor cu ajutorul căruia pătrunde în celula umană. Tocmai de aceea, specialiștii s-au temut că aceste mutații vor face că virusul să păcălească sistemul nostru imunitar care nu îl va mai recunoaște. S-ar părea însă că, în special, anticorpii generați de o infecție anterioară la persoane nevaccinate sunt ocoliți de noua varianta mutantă. Și pentru că acești anticorpi nu mai recunosc proteină spike, tocmai elementul esențial prin care virusul ajunge în celulă umană, atunci Omicron se poate înmulți nestingherit.

Vaccinarea anti-COVID rămâne soluția cea mai eficientă indiferent de mutațiile pe care le suferă virusul

Director academic în cadrul Departamentului de Microbiologie și Imunologie al universitățîi Otago din Nouă Zeelandă, virusologul român Mihnea Boștină, crede că vaccinarea anti-COVID rămâne soluția cea mai eficientă indiferent de mutațiile pe care le suferă virusul.

„În mod clar, o persoană vaccinată va avea un anumit grad de protecție împotriva oricărei variante noi, da. Deci faptul că, indiferent de câte mutațîi are o proteină spike există alte modalități ale organismului de a reacționa la o infecție. Când vorbim de proteină spike, în principal ne referim la anticorpii care blochează infecția însă odată ce infecția se desfășoară în organism, sistemul imunitar care este deja prevenit de către vaccin sau de către o infecție anterioară are alte modalități de a răspunde”, a declarat Mihnea Boștină.

Majoritatea statelor occidentale fac eforturi să accelereze administrarea dozei booster

Nu e de mirare că majoritatea statelor occidentale fac eforturi să accelereze administrarea dozei booster. Guvernul de la Atena a mers până la a înjumătăți intervalul dintre doza a doua și a treia.

Pentru cei de peste 18 ani, administrarea celei de-a treia doze se va putea face la 3 luni după a doua doză ori după vindecarea de COVID. Reducem perioada din cauza riscului sporit de reinfectare prezentat de tulpina Omicron, precum și a faptului că intrăm în iarnă.

Noul guvern german intenționează să impună obligativitatea vaccinării

Noul guvern german, care va fi instalat miercuri, intenționează să impună obligativitatea vaccinării, începând cu 16 martie, pentru angajații din spitale, aziluri de bătrâni şi diverse cabinete medicale. Austria, în schimb, își continuă planurile de vaccinare obligatorie a populației. Autoritățile au anunțat că cine nu va fi vaccinat până pe 15 martie va plăti o amendă de 600 de euro la fiecare trei luni, așadar 2400 de euro pe an. Conform proiectului de lege, în Austria vaccinarea va fi obligatorie de la 14 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS