12.8 C
Craiova
joi, 23 martie, 2023
Știri de ultima orăSanatateCreatoarea AstraZeneca: 'Următoarea pandemie ar putea fi mai gravă și mai contagioasă'

Creatoarea AstraZeneca: ‘Următoarea pandemie ar putea fi mai gravă și mai contagioasă’

Viitoarele pandemii ar putea fi mai letale decât COVID-19, astfel încât lecţiile învăţate în urma pandemiei de coronavirus nu trebuie irosite, a declarat Sarah Gilbert, unul dintre creatorii vaccinului de la Oxford-AstraZeneca, potrivit BBC.
„Nu va fi ultima dată când un virus ne ameninţă viaţa şi mijloacele de existenţă”, a spus cercetătoarea britanică Sarah Gilbert în cadrul ”Richard Dimbleby Lecture”.

„Adevărul este că următoarea (pandemie) ar putea fi mai gravă. Ar putea fi mai contagioasă, sau mai letală, sau ambele”, a mai spus ea.

„Nu putem permite ca după o situaţie prin care am trecut prin atâtea să aflăm că pierderile economice enorme pe care le-am suferit înseamnă că încă nu există finanţare pentru a ne pregăti pentru pandemie”, a declarat Sarah Gilbert.

„Progresele pe care le-am făcut şi cunoştinţele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”, a mai spus cercetătoarea britanică.

Vorbind despre varianta Omicron, ea a spus că proteina sa cu vârf conține mutații cunoscute pentru a crește transmisibilitatea virusului.

„Dar există modificări suplimentare care pot însemna că anticorpii induși de vaccinuri sau de infecția cu alte variante pot fi mai puțin eficienți în prevenirea infecției cu Omicron. „Până când vom ști mai multe, ar trebui să fim precauți și să luăm măsuri pentru a încetini răspândirea acestei noi variante”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS