5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum va fi implementat în România Planul European de Combatere a Cancerului

Cum va fi implementat în România Planul European de Combatere a Cancerului

Planul European de Combatere a Cancerului este un proiect al Parlamentului și al Comisiei Europene care beneficiază de o finanțare de 4 miliarde de euro și se bazează pe 4 piloni:

  • prevenție,
  • depistare timpurie,
  • diagnosticare și tratament,
  • îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru cei care s-au vindecat de cancer.

Asociația Română pentru Cancere Rare a susținut webinarul Share Experience, cu tema Planul European de Combatere a Cancerului, iar speakeri au fost specialiști în sănătate din străinătate și România – Ariane Weinman, Public Affairs Senior Manager, Eurordis, Dr. Alexandru Dudilă, consilier europarlamentar și Marius Geantă, președinte, Centrul pentru Inovație în Medicină.

Dr. Alexandru Dudilă, medic specialist și consilier europarlamentar spune că acest plan este un angajament ambițios atât al Parlamentului cât și al Comisiei Europene pentru a învinge această maladie. Și-au propus să facă acest lucru urmând cei patru piloni de bază:

Prevenire

Cancerul poate fi prevenit în proporție de 40%, astfel că planul european se focusează pe reducerea tuturor factorilor de risc în declanșarea cancerului cum ar fi: consumul de tutun, alcoolul, o dietă sănătoasă, poluarea și substanțele periculoase din mediu. Un alt mecanism de prevenție este vaccinarea HPV, papiloma virusul fiind cauzator de multe tipuri de cancere.

Depistarea timpurie

Al doilea pilon este depistarea timpurie și comisia se angajează ca până în 2025, 90% din populația UE să se califice pentru screeninguri de cancer la sân, col uterin sau

colorectal. „În momentul de față există mari decalaje între țările din UE în materie de participare la programe de screening. România e destul de codașă, doar 10% dintre pacienții care s-ar înscrie pentru screening-ul de cancer mamar participă la aceste programe, în vreme ce în alte țări avem o participare de 90%.Comisia își propune să reducă aceste decalaje”, spune Dr. Alexandru Dudilă.

Diagnosticarea și tratramentul

Până în 2030, 90% dintre toți pacienții eligibili trebuie să aibă acces la centre oncologice integrate național. Comisia Europeană își propune să construim aceste centre la nivel național și pacienții să aibă acces la centre specializate care vor trata cancerul într-un mod comprehensiv.

Îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru cei care s-au vindecat de cancer, cât și pentru îngrijitorii acestora, precum și reabilitatea și reintegrarea acestora cât mai rapid în viață

„Cancerul e tratabil, foarte mulți pacienți se vindecă, dar din păcate cicatricile care le rămân sunt foarte greu de trecut și acești pacienți suferă de o reintegrare în societete și de multe ori sunt discriminați de două ori: o dată trec prin boală și a doua oară sunt discriminați în fața instituțiilor financiare când vor să încerce să obțină un credit sau să-și ia un angajament pe termen lung. De aceea, luptăm în Parlamentul European pentru dreptul de a fi uitat, dreptul de a putea să reîncepi de la zero odată ce ești declarat vindecat de cancer”, spune dr. Alexandru Dudilă.

Pe lângă cei patru piloni pe care se bazează Planul European, comisia mai propune:

  • înființarea unui centru de cunoștințe privind cancerul care va contribui la coordonarea inițiativelor științifice și tehnice legate de cancer la nivelul UE,
  • instituirea unei inițiative europarlamentare privind imagistica în domeniul cancerului, care să folosească inteligența artificială pentru a depista forme incipiente de cancer sau forme rare,
  • se acordă atenție cancerelor pediatrice,
  • să creeze un registru privind inegalitățile în domeniul cancerului.

Statistici boli rare și cancere rare în Europa

Sunt peste 6000 de boli rare distincte și peste 200 de cancere rare. Vorbim de maximum 5 persoane afectate la 10.000 de locuitori, aceasta fiind prevalența pentru Uniunea Europeană. În Europa se estimează că sunt 30 de milioane de persoane cu

boli rare și 5,1 milioane de persoane cu cancere rare. „Din cauza rarității bolilor, pacienții și îngrijitorii au aceleași provocări: un acces dificil la tratamente, la un diagnostic precis și îngrijire, iar îngrijitorii uneori se simt singuri în fața acestei boli”, aflăm de la Ariane Weinman, Public Affairs Senior Manager, Eurordis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS