8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSponsorizări pentru oxigen la SCJU Craiova şi medici redistribuiţi în izolatorul Covid

Sponsorizări pentru oxigen la SCJU Craiova şi medici redistribuiţi în izolatorul Covid

Dacă numărul infectărilor cu noul coronavirus a început să scadă în ultimele zile, în spitale numărul pacienţilor cu forme grave de Covid continuă să fie foarte ridicat. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, numărul pacienţilor din izolatorul Covid amenajat în Unitatea pentru Primiri Urgenţe (UPU), care funcţionează ca o pre-terapie intensivă, era marţi de 26. Managerul unităţii medicale spune că încă nu se poate vorbi de o pantă descendentă.

Personalul din izolatorul Covid al SCJU Craiova, sprijinit de medici din alte secţii

La începutul săptămânii, medici din alte secţii au fost redistribuiţi în sectorul Covid din UPU pentru a ajuta personalul medical, aflat în pragul epuizării.

„Am redistribuit de luni medici din alte secţii ale spitalului, din specialităţi medicale şi chirurgicale, în sectorul Covid din UPU. În izolatorul de aici aveam azi (marţi – n.r. ) 26 de pacienţi. Nu mai avem 40, ce-i drept, dar sunt între 25 şi 30 în continuare”, transmite Laurenţiu Ivanovici, directorul SCJU Craiova. „Personalul din UPU și ATI este în continuare foarte solicitat, cu risc de burnout. Echipa noastră face eforturi enorme pentru a îngriji toţi aceşti pacienţi şi pentru ca nimeni să nu rămână fără oxigen”, adaugă acesta, care se declară rezervat momentan cu privire la depăşirea vârfului pandemiei: „Să zicem că suntem într-un platou. Nu am vorbi deocamdată de o scădere, căci încă avem zile cu creşteri şi mulţi pacienţi în izolator”.

Oxigenul, la limită. Mai multe companii au donat butelii şi concentratoare

Situaţia gravă din spitale, cu instalaţiile de oxigen împinse la maxim şi pacienţi trataţi pe scaune, pe holurile spitalelor, a mobilizat mai multe companii, care au venit în sprijinul unităţilor medicale cu donaţii fără de care acestea ar fi putut intra în impas.

SCJU Craiova a primit câteva sponsorizări importante în aceste zile, pentru a face faţă necesarului de oxigen pentru pacienţi. Fără acestea, ar fi fost dificil ca unitatea medicală să găsească soluţii pentru ca fiecare pacient să primească oxigenul de care avea nevoie, transmite conducerea.

„Am primit sponsorizări de la mai multe firme în aceste zile, pentru oxigen. Cummins ne-a donat 100.000 lei pentru a achiziţiona concentratoare de oxigen cu capacitatea de 10 litri, pe care le-am pus în funcţiune când aveam cea mai mare nevoie, cu 56 de pacienţi în izolator. Practic, acela a fost vârful pentru noi şi ne-au fost de mare ajutor. Ar fi fost dificil să găsim soluţii în lipsa acestora. Între timp am primit încă 12 concentratoare de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi încă 2 de la Superbet, care a donat concentratoare mai multor unităţi medicale din ţară. Şi compania Linex Wolf ne-a achiziţionat 10 tuburi de oxigen de 10 litri, în valoare de 30.000 lei, în urmă cu câteva zile, aşteptăm să le primim”, spune Laurenţiu Ivanovici.

„Majoritatea pacienţilor noştri au necesar mare de oxigen, iar sprijinul primit a fost extrem de important pentru noi”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS