17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCâtă cafea putem bea zilnic pentru a nu ne pune sănătatea în pericol

Câtă cafea putem bea zilnic pentru a nu ne pune sănătatea în pericol

Cum începe o dimineață perfectă pentru majoritatea dintre noi? Cu o ceașcă de cafea! Însă câtă cafea putem bea zilnic fără să ne putem sănătatea în pericol?

Pentru mulți dintre noi cafeaua reprezintă un tabiet alături de țigară. Cafeaua este doza noastră de energie zilnică și ne salvează atunci când nu am reușit să dormim destul. Nu îi simțim lipsa, dar când ieșim în oraș, cafeaua este prima pe care o comandăm.

Fie că vorbim de cafea, ceai, băuturi răcoritoare sau băuturi energizante, despre consumul zilnic de băuturi pe bază de cofeină există o mulțime de puncte de vedere contradictorii. Mulți dintre noi nici nu ne putem imagina cum am trece peste zi fără o băutură revigorantă pe bază de cafea, în timp ce altora nu le place neapărat nici gustul, nici efectul acesteia.

Tot mai multe studii demonstrează că aceasta are un efect pozitiv asupra organismului

Chiar dacă există încă opinii diferite despre cofeină, tot mai multe studii demonstrează că aceasta are un efect pozitiv asupra organismului.
Cercetătorii au descoperit că există sute de substanțe naturale în boabele de cafea, cu efecte pozitive asupra sănătății sistemului cardiac și cerebral.

Persoanele care beau cel puțin o ceașcă de cafea simplă pe zi reduc riscul de a dezvolta hemoragie cerebrală

Mulți dintre compușii naturali ai cafelei sunt antioxidanți eficienți în protejarea celulelor împotriva acțiunii distructive a radicalilor liberi.
Un studiu japonez a constatat că persoanele care beau cel puțin o ceașcă de cafea simplă pe zi reduc riscul de a dezvolta hemoragie cerebrală sau accident vascular cerebral cu până la 20%. Cafeaua rămâne o băutură sănătoasă dacă este decofeinizată. De fapt, oamenii de știință spun că prea multă cafeină poate duce la deshidratare și anxietate crescută, motiv pentru care cafeaua mai puternică poate aduce mai degrabă o deservire a corpului decât un beneficiu.

Putem consuma până la 5 cești de cafea sau 5 băuturi energizante pe zi

Conform celor mai recente studii, putem consuma până la 5 cești de cafea sau 5 băuturi energizante pe zi, fără riscuri asupra sănătății. Un raport cuprinzător despre acest subiect a determinat că aportul zilnic de cofeină pentru un adult sănătos poate ajunge până la 400 mg pe zi.
Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a efectuat raportul, acest nivel de consum de cofeină nu prezintă riscuri fiziologice dacă stilul de viață al individului, cum ar fi obiceiurile alimentare, consumul de alcool, fumatul sau exercițiile fizice, este unul sănătos, potrivit csid.ro.

Cofeina are, de fapt, mai multe efecte pozitive asupra corpului

Deci, nu trebuie să ne facem griji că a bea câteva băuturi pe bază de cofeină pe zi este un obicei la fel de dăunător ca în cazul consumului de alcool sau de alte substanțe. Cofeina are, de fapt, mai multe efecte pozitive asupra corpului, care o fac să merite să fie inclusă în dieta noastră, spune Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă.

Un consum normal de cafea poate avea un efect protector împotriva dezvoltării diabetului de tip 2

Există din ce în ce mai multe dovezi că un consum normal de cafea poate avea un efect protector împotriva dezvoltării diabetului de tip 2. Deși mecanismul exact de acțiune nu este încă descris, rezultatele obținute în urma cercetărilor sunt promițătoare.
Date încurajatoare există în ceea ce privește prevenirea demenței, deoarece cofeina poate ajuta la menținerea funcțiilor cognitive pe parcursul înaintării în vârstă, amânând astfel, sau chiar prevenind dezvoltarea unor boli precum Alzheimer. Alte studii recente au subliniat legătura dintre un consum moderat de cafea și reducerea riscului dezvoltării unor afecțiuni precum Parkinson, cancer de colon, ciroza sau calculi biliari, a subliniat Dr. Șerban Damian.

Cofeina poate fi utilizată în sprijinul performanței în cazul mai multor sporturi

Cofeina poate fi utilizată în sprijinul performanței în cazul mai multor sporturi, mai ales a celor care necesită rezistență, precum ciclism, alergare, fotbal sau rugby, motiv pentru care a fost admisă pentru sportivii care participă la Jocurile Olimpice, care o pot consuma în cantități mici.

Cofeina amplifică starea de bine

Deoarece cofeina din cafea și din băuturile energizante are efecte asupra sistemului nervos, aceasta poate reduce somnolența, stările de plictiseală sau de inactivitate și oboseala, îmbunătățind concentrarea, percepția și reflexele. De asemenea, puțini dintre noi știu că putem ameliora durerile de cap sau migrenele doar prin simplul consum de cofeină, dar și că poate accelera absorbția analgezicelor pe care le utilizăm pentru unele dureri, acesta fiind și motivul pentru care se regăsește în mai multe medicamente.

Excesul de cafea poate avea și efecte secundare

Din cauza conținutului de cafeină, excesul de cafea poate avea și efecte secundare: amețeli, bufeuri, insomnie și anxietate. Să nu mai vorbim de efectele secundare care apar atunci când suferim de anumite afecțiuni pentru care nu este recomandată cofeina: hipertensiune, psoriazis și dermatită seboreică, reflux gastric etc.

Câtă cafea putem bea zilnic

Specialiștii spun că ar trebui să ne limităm la 400 mg de cofeină pe zi. Dacă pregătim cafeaua cu o concentrație medie, aceasta înseamnă până la 5-6 cești pe zi, sau dacă bem cafea în căni mari, până la 2-3 căni. Regula se aplică numai unui adult sănătos. Dacă bem cafea concentrată, cum ar fi espresso, 3 cești (sau o cană și jumătate) pe zi sunt suficiente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS