6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn medic de familie din Dolj refuză să prescrie tratament unor bolnavi de Covid

Un medic de familie din Dolj refuză să prescrie tratament unor bolnavi de Covid

-

Un bărbat din Dolj reclamă că un medic de familie a refuzat să prescrie o schemă de tratament anti Covid pentru bunicii săi, după ce aceştia au fost confirmaţi cu infecţia. Într-o filmare cu camera ascunsă făcută la cabinet, se vede cum acesta îi solicită medicului antivirale pentru pacienţi, iar doctorul îi spune să le dea doar supă de pui. Bărbatul susţine însă că bunicii săi au comorbidităţi, iar bunica i-a spus medicului că nu respiră foarte bine. De vineri după amiază până luni, medicul ar fi refuzat să discute cu familia pentru că s-ar fi aflat în afara orelor de program.

Le-a spus să revină după weekend

Cosmin Z., bărbatul care ne-a contactat, povesteşte că unchiul său a fost depistat pozitiv la infecţia cu Covid pe 22 octombrie. Ulterior, bunicii acestuia s-au testat şi ei şi au avut rezultate pozitive. Familia a sunat la 112 pentru că unchiul avea probleme de respiraţie, iar acesta este, în prezent, internat în spital. Bunicii au rămas, însă, acasă, având o stare bună, iar echipajul de ambulanţă le-a transmis să contacteze medicul de familie pentru tratament. Conform procedurii, formele uşoare de boală pot fi tratate la domiciliu, sub monitorizarea medicilor de familie.

Nepotul a contactat medicul de familie şi susţine că acesta a refuzat să prescrie tratament şi chiar să răspundă la telefoane, pe motiv că este în afara orelor de program.

„A răspuns foarte greu şi ne-a spus să revenim luni. Problema este că bunicii mei sunt în vârstă, au multiple comorbidităţi, accidente vasculare, diabet, iar din câte ştiu eu, este important să se înceapă cu o schemă de tratament încă de la debutul bolii pentru a evita complicaţiile”, povesteşte C. Z.

Conform Ordinului 2103/12.10.2021, „antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluție; de aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienților cu forme nonsevere de boală care au factori de risc pentru evoluția severă”.

Supa de pui pe post de tratament

Nepotul celor doi pacienţi a mers marţi la cabinetul medicului de familie pentru a solicita tratament, dar spune că doctorul a refuzat acest lucru. Filmările transmise de doljean arată că medicul invocă acte legislative şi proceduri şi îi spune acestuia să le dea bunicilor supă de pui şi că sunt asimptomatici, deşi bărbatul insistă că bunica sa a precizat la telefon că nu respiră bine.

Pentru că doctorul nu i-a oferit o schemă de tratament, nepotul pacienţilor a refuzat să plece din cabinet, iar medicul de familie a chemat poliţia, care i-a dat un avertisment.

Conform reprezentanţilor DSP Dolj, cei în măsură să stabilească dacă medicul a procedat sau nu corect prin refuzul de a prescrie tratament sunt Casa de Asigurări de Sănătate Dolj şi Colegiul Medicilor Dolj. Medicul este obligat să consulte pacienţii, cel puţin prin telefon, iar dacă se dovedeşte că decizia de a nu prescrie tratament este greşită, ar trebui ca pacienţii afectaţi să se adreseze Colegiului Medicilor pentru a ancheta un eventual malpraxis.

Am încercat să cerem şi punctul de vedere al medicului de familie, însă acesta nu a răspuns la telefon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:29

(VIDEO) Un monument istoric, cuprins de flăcări în Râmnicu...

UPDATE: În incendiu a ars pe lângă catapeteasma datând...

ȘTIRI GdS