21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinarea cu a treia doză de la Moderna, aprobată de EMA

Vaccinarea cu a treia doză de la Moderna, aprobată de EMA

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vaccinarea cu cea de a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 a companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna a persoanelor în vârstă de peste 18 ani, în contextul în care autorităţi sanitare sunt îngrijorate de o scădere a imunităţii după vaccinarea completă, relatează AFP, preluată de News.ro.

Spikevax este al doilea vaccin care primeşte undă verde din partea EMA, după vaccinul alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech, la începutul acestei luni.

„Date au arătat că o a treia doză de Spikevax, administrată la şase până la opt luni după a doua doză, a antrenat o creştere a nivelului anticorpilor la adulţi al căror nivel al anticorpilor scădea”, a anunţat luni, într-un comunicat, EMA.

Autorităţile în domeniul sănătăţii din statele membre ale UE „pot emite recomandări oficiale cu privire la folosirea unor doze booster“

Autorităţile în domeniul sănătăţii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) „pot emite recomandări oficiale cu privire la folosirea unor doze booster ţinând cont de situaţia epidemiologică locală”, precizează autoritatea europeană, cu sedul la Amsterdam.

Potrivit EMA, datele actuale arată efecte secundare similare vaccinării cu a doua doză Spikevax.

„Riscul unor tulburări cardiace inflamatorii şi altor efecte secundare foarte rare după un booster este atent supravegheat”, dă asigurări EMA.

„A treia doză constă în jumătate din doza folosită la vaccinarea completă”, precizează EMA.

La începutul lui octombrie, EMA a aprobat vaccinarea cu un booster Comirnaty Pfizer-BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani şi vaccinarea cu a treia doză de vaccin Spikevax al Moderna şi Comirnaty al Pfizer-BioNTech a persoanelor a căror imunitate este grav slăbită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS