11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateInfluența vremii asupra migrenelor

Influența vremii asupra migrenelor

Mulți oameni consideră că schimbările de vreme sau altitudine cresc șansele de a avea dureri de cap, inclusiv dureri de cap de tip migrenă. Există studii care par să susțină această ipoteză, mai ales că aproximativ o treime din cei care suferă de acest tip de dureri de cap au observat niște tipare legate de vreme și presiunea atmosferică implicate în declanșarea migrenelor, dar rezultatele cercetărilor sunt mixte. E posibil ca o serie de subtipuri de migrene să nu fi făcut obiectul respectivelor studii.

Modificări ale presiunii barometrice rezultate din urcatul la înălțimi mari sau chiar mersul cu avionul pot conduce la migrene sau dureri de cap resimțite sub formă de stare tensională la nivelul capului. Alții, care suferă de dureri de cap de tip migrenă sau dureri de cap de tip tensiune, constată că modificările de presiune legate de vreme declanșează durerea și alte simptome.

Care sunt simptomele?

O dată cu schimbarea vremii, unele persoane suferă de dureri de cap, iar în cazul unora dintre acestea, durerea se inițiază chiar înainte de schimbarea efectivă a vremii.

Deși simptomatologia pare să difere, există câteva simptome care se regăsesc în ceea ce descriu majoritatea oamenilor: durere de cap ce poate dura de la câteva ore la câteva zile, fotosensibilitate, dar și sensibilitate la sunete și chiar mirosuri, stare de greață, amețeală, dificultăți de concentrare și memorare, deficiență de somn și o stare generală alterată care poate conduce la stări depresive sau anxioase.

Pe de altă parte, migrenele cauzate de presiunea barometrică implică fenomenul de îngustare a vaselor de sânge (vasoconstricție), care sunt responsabile de transportul oxigenului în sânge și, prin urmare, se ajunge la un deficit de oxigen ce conduce la senzație dureroasă.

Factori declanșatori

Există mai mulți factori care conduc la migrene sau le accentuează. Pe lângă schimbările bruște de temperatură sau de umiditate sau nivelurile prea ridicate ale acestora, migrenele pot fi declanșate și de schimbările rapide și importante de altitudine, așa cum este cazul zborului cu avionul. În plus, schimbări notabile ale presiunii barometrice au loc în timpul furtunilor.

Cine are migrene mai des?

Migrenele pot fi cauzate de o multitudine de factori, dar per total, femeile au migrene de trei ori mai des decât bărbații. De asemenea, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani sunt mai predispuse la această simptomatologie, iar un istoric familial în care mai multe persoane din familie suferă de migrene la schimbarea vremii sau presiunii atmosferice creşte riscul de a resimți aceste dureri.
O cercetare realizată în 2014 a relevat faptul că 13% dintre pacienți au afirmat că migrenele le erau influențate de vreme, dar există indicii că de fapt acest procent este mai mare.

Tratament

Pentru tratarea migrenelor de acest tip se poate administra medicamentație ce nu necesită prescripție medicamentoasă, dar consultul unui medic este recomandat, pentru tratament adițional sau pentru eliminarea altor cauze care ar putea cauza aceste dureri de cap. Dacă migrenele sunt severe sau afectează viața de zi cu zi, este indicat consultul medical imediat.

Concluzie

Există persoane care asociază episoadele de migrenă cu anumite modificări ale condițiilor meteorologice, precum și în timpul schimbărilor de altitudine.
În timp ce puține cercetări susțin aceste asociații, recunoașterea posibililor factori declanșatori ai unor dureri de cap poate ajuta la prevenirea migrenelor. Dacă aceste dureri de cap sunt severe sau repetitive, se recomandă un consult medical de specialitate.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS