24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Andreea Buzatu: De ce vaccinul Covid nu a apărut deloc peste noapte

Dr. Andreea Buzatu: De ce vaccinul Covid nu a apărut deloc peste noapte

Copleşiţi de forţa fără precedent a valului 4 Covid şi de înverşunarea mesajelor antivacciniste care au condus România către ultimele locuri în ceea ce priveşte populaţia imunizată, medicii lansează, cu ultimele resurse, apeluri către oameni să se protejeze.

Dr. Andreea Buzatu este specialist în radiologie şi imagistică medicală, iar soţul său este medic pneumolog. Cei doi au văzut de atâtea ori cum arată plămânii unui pacient afectat de Covid. În încercarea de a-i face pe oameni să înţeleagă ce se întâmplă şi ce înseamnă, de fapt, vaccinul Covid, dr. Buzatu a transmis un mesaj în care vorbeşte despre vaccinare şi încearcă să demonteze mituri şi temeri ale celor care nu s-au imunizat anti Covid:

“Deja o pandemie obositoare care pare să nu se mai termine… O pandemie cu o nota de plată greu de imaginat. Şi totuşi, de ce nu se termină? Vara care tocmai a trecut părea că totul se întoarce la normal. Deşi apariţia valului patru pandemic era indubitabilă. cu toţii ne-am făcut că nu ne pasă. Dar matematica este o ştiinţă exactă şi iată-ne din nou în iuresul unei lupte chiar mai aprige decat înainte. Unde gresim ? Ce nu facem bine? Multi se îndreaptî spre providenţă cerţind ajutorul, uitând că providenta deja a dat un mare ajutor omenirii: vacinurile.”

Despre vaccinuri, în general, şi vaccinul Covid, în particular

Dr. Buzatu pune în context vaccinul anti Covid, pentru a-i face pe oameni să înţeleagă că acesta nu a apărut “prea repede”, unul dintre principalele argumente ale scepticilor.

“Vaccinurile nu au apărut peste noapte. Sunt rodul muncii a zeci de mii de cercetători din intreaga lume care au facut ca omenirea din zilele noastre să arate aşa cum o ştim astăzi. Vaccinurile a redus semnificativ apariţia multor boli infecţioase care au decimat omenirea în valuri de-a lungul secolelor. Nu cu mult timp în urmă, chiar pe vremea bunicilor noştri, din familii numeroase supravieţuiau poate unul sau doi copii”, spune medicul radiolog.

Specialistul adaugă că sute de vaccinuri sunt în curs de cercetare, inclusiv pentru cancer. “Odată cu revolutia tehnologică din secolul trecut, când microscopul optic a fost inventat, virusurile au putut fi cercetate, iar în urma acestei cercetări întinse pe câteva decenii omenirea a facut salturi enorme. Astăzi dispunem de vaccinuri folosite pe scara largă pentru peste 30 de boli şi alte peste 300 de vaccinuri sunt în curs de cercetare, incluzând aici şi vaccinul impotriva cancerului.”

Vaccinul anti Covid, cercetat pornind de la coronavirusuri similare

Medicul explică apariţia vaccinului anti Covid la mai puţin de un an de la declanşarea epidemiei. Dr. Buzatu spune că serul a fost adaptat pornind de la epidemiile anterioare Sars şi Mers, virusuri care au mai multe în comun cu Sars-Cov2 şi care au făcut posibilă adaptarea rapidă a vaccinului pentru pandemia Covid.

“Unul din vaccinurile aflate până la această pandemie în cercetare era si vaccinul atât de blamat de mulţi. Omenirea mai trecuse prin epidemii focale: Sars şi Mers. Dar nu fusese necesara investiţia enormă pentru ceva ce apărea focal. Pandemia Covid a fost catalizatorul pentru aprofundare rapidă şi găsirea cât mai urgentă a unei soluţii. Nu era ca şi cum ar fi trebuit să se inventeze roata. Dar rigorile punerii pe piaţă a unui produs sigur şi eficient care să se foloseasca la scara largă a făcut ca omenirea sa treaca cu greu de primele valuri pandemice. State dupa state au sacrificat economia proprie prin lock-down pentru a câştiga timp, si timpul a fost câştigat pentru toţi… Acum avem posibilitatea să oprim pandemia”, transmite dr. Andreea Buzatu.

În lumea medicală, vaccinurile sunt cunoscute drept cea mai sigură categorie de produse farmaceutice”

Radiologul avertizează că virusul va face ceea ce ştie să facă: se va adapta şi va încerca să supravieţuiască. “Cu cât trece prin mai multe gazde, învaţă să se apere şi apar noi variante. Evoluţia sa este matematică. Oricât ne dorim noi ca 1+ 1 să facă 10 tot 2 va face”.

Medicul aminteşte că suntem deja imunizaţi încă din copilărie cu o serie de vaccinuri. La fel, când vrem s călătorim în zone exotice, “alergăm dupa vaccinuri care să ne protejeze viaţa”:

“Doar pentru că avem dreptul de a spune “nu”, nu ne pasă de datoria civică pe care o avem, nu ne pasă de drepturile celorlalţi. Nu ne pasă de ţara în care trăim, care şi aşa se chinuie din greu şi cu paşi mărunţi să ajungă din urmă pe alţii şi rămânem la 30% rata de vaccinare şi implorăm cerul să ne ajute să scăpăm de pandemie…”.

Andreea Buzatu spune că în lumea medicală, vaccinurile sunt cunoscute drept cea mai sigură categorie de produse farmaceutice. Ca toate medicamentele, de altfel, pot avea reacţii adverse, notate în prospect, dar foarte rare. Şi de multe ori, aceste efecte adverse pot fi calculate şi combătute eficient. “Dacă vorbim despre efecte adverse, aproape orice aliment pe care îl consumăm este bun pentru ceva, dar are şi efecte adverse.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS