11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedic: “Contacţii pacienţilor circulă liberi. Astfel, nu se va rupe niciodată lanţul!”

Medic: “Contacţii pacienţilor circulă liberi. Astfel, nu se va rupe niciodată lanţul!”

În cele mai negre zile ale pandemiei în România, cu sute de morţi zilnic, spitale arhipline şi secţii de terapie intensivă care nu mai fac faţă pacienţilor gravi, calvarul continuă să fie amplificat de ignoranţa sau iresponsabilitatea celor care nu respectă regulile de bază.

Şefa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Craiova spune că una dintre cele mai mari probleme care alimentează acest val de infectări este că aparţinătorii pacienţilor pozitivi nu se izolează, nu se testează şi circulă nestingheriţi.

Aparţinătorii, contacţi care nu se declară şi circulă liberi

Dr. Luciana Rotaru credee că, astfel, coşmarul nu se va sfârşi prea curând.
“Toţi aceşti oameni care au ajuns la spital au contacţi acasă care nu sunt declaraţi, izolaţi. Sunt şi oameni care s-au testat acasă, cu teste rapide, şi nu au declarat nicăieri. Şi circulă liberi, îşi trimit copiii la şcoală, se duc la cumpărături, la serviciu, merg cu autobuzul. Astfel nu se va rupe niciodată lanţul acesta! Este un cerc fără de sfârşit. Mulţi dintre pacienţi au contacţi care nu sunt izolaţi, ba chiar se plimbă prin spitale. Aseară, de exemplu, nişte aparţinători au intrat în izolator peste doctorii noştri, să vadă dacă o tratează bine pe pacientă”, spune medicul.

“Fiecare crede că este problema celuilalt şi nu va fi niciodată a lui”

În această perioadă, unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor au devenit prelungiri ale terapiilor intensive, unde pacienţi gravi aşteaptă eliberarea unui pat. La UPU – SJU Craiova, în izolator, pacienţii au ajuns să fie îngrijiţi şi pe holuri.

“Avem pacienţi care abia îşi trag sufletul, în stare gravă, cu status mental alterat. Ei nu mai pot respira. Asta e realitatea. Şi toţi pacienţii gravi pe care i-am avut sunt nevaccinaţi. Mare parte dintre ei au şi comorbidităţi, iar la mulţi aceste comorbidităţi nu erau tratate corespunzător. Apoi, foarte mulţi dintre ei au venit târziu. Aceste trei lucruri sunt extrem de frecvente şi ne-au adus unde suntem acum”, povesteşte dr. Luciana Rotaru.

“Este foarte important ce înţeleg din toate aceste lucruri cei din jurul acestor pacienţi. Fiecare crede că este problema celuilalt şi că nu va fi a lui niciodată.”

Pentru cei sănătoşi, vaccinul rămâne soluţia

Cadrele medicale fac eforturi supraomeneşti pentru a-i salva pe pacienţii din spitale, dar în prezent este şi mai important ce se întâmplă cu ceilalţi, care încă au şansa de a scăpa de infectare şi de a pune capăt acestui val.

„Pentru pacientul internat în spital, vaccinul este depăşit în aceste momente. Discutăm peste 40-50 de zile despre vaccinare. Dar pentru ceilalţi, care încă sunt sănătoşi, momentul este acum. Şi trebuie să respectăm regulile când stăm lângă alţi oameni. Credem că toţi cei de lângă noi au respectat regulile, dar poate nu le-au respectat. Şi atunci, greşeală peste greşeală, toate aceste lucruri se adună şi se rostogolesc”, transmite medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS