18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinarea contra Covid-19 reduce cu 90% riscul de spitalizare şi de deces la persoanele de peste 50 de ani

Vaccinarea contra Covid-19 reduce cu 90% riscul de spitalizare şi de deces la persoanele de peste 50 de ani

Potrivit unui vast studiu francez care se referă la 22 de milioane de persoane, vaccinarea contra Covid-19 reduce cu 90% riscul de spitalizare şi de deces la persoanele de peste 50 de ani şi pare la fel de eficace faţă de varianta Delta, despre care nu există încă date confirmate în timp, relatează France 24, citată de Rador.

„Persoanele vaccinate au de nouă ori mai puţine riscuri de a fi spitalizate sau de a deceda de Covid-19 decât persoanele nevaccinate”, explică pentru AFP epidemiologul Mahmoud Zureik, directorul structurii Epi-Phare, care asociază Asigurările de sănătate (Cnam) şi Agenţia medicamentelor (ANSM).

Aceste date confirmă alte observaţii făcute în viaţa reală în alte ţări, Israel, Regatul Unit sau Statele Unite. Dar studiul francez este „cel mai mare făcut în lume”, potrivit profesorului Zureik.

Cercetătorii au comparat datele a 11 milioane de persoane vaccinate de peste 50 de ani cu cele ale 11 milioane de persoane nevaccinate

Cercetătorii de la Epi-Phare au comparat datele a 11 milioane de persoane vaccinate de peste 50 de ani cu cele ale 11 milioane de persoane nevaccinate în aceeaşi tranşă de vârstă, pe o perioadă mergând din 27 decembrie 2020 (începutul vaccinării în Franţa) până pe 20 iulie 2021.

Începând din a 14-a zi după injectarea celei de-a doua doze, cercetătorii au observat „o reducere a riscului de spitalizare mai mare de 90%”.

Eficacitate de 84% la persoanele de 75 de ani şi peste şi de 92% la cele de 50-74 de ani

Pentru a identifica impactul variantei Delta, astăzi dominantă, cercetătorii au estimat în mod specific reducerea riscului de spitalizare în timpul perioadei în care ea a luat amploare în Franţa, începând din 20 iunie (deci cu o lună înaintea închiderii studiului).

Ei au găsit rezultate comparabile cu perioadele anterioare: o eficacitate de 84% la persoanele de 75 de ani şi peste şi de 92% la cele de 50-74 de ani.

Aceasta permite să se furnizeze „primele elemente”, dar „această perioadă este foarte scurtă pentru a evalua impactul real al vaccinării asupra acestei variante”.

Constatarea privind eficacitatea vaccinurilor este valabilă pentru vaccinurile de la Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca

Constatarea privind eficacitatea vaccinurilor este valabilă pentru vaccinurile de la Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca – al patrulea vaccin autorizat în Franţa, cel de la Janssen, a venit mai tarziu, a fost utilizat în proportii mai mici şi deci nu este inclus în studiu.

„Această reducere este de acelaşi ordin de mărime pentru riscul de deces în timpul spitalizării pentru Covid-19”, potrivit Epi-Phare.

Pe de altă parte, eficacitatea în formele grave ale maladiei „nu pare să scadă în perioada de studiu disponibilă, care merge până la cinci luni”.

Studiul comportă două părţi, pentru două populaţii distincte

Studiul comportă două părţi, pentru două populaţii distincte. Pe de o parte, persoanele de 75 de ani şi peste, cu un eşantion de 7,2 milioane de persoane (50% vaccinate şi 50% nevaccinate). Pe de altă parte, persoanele de 50-74 de ani, cu un eşantion de 15,4 milioane de persoane (50% vaccinate şi 50% nevaccinate).

Campania de vaccinare din Franţa a început pe 27 decembrie 2020 pentru primele persoane şi pe 19 februarie 2021 pentru celelalte (pe 19 februarie pentru cei de 65 – 74 de ani şi pe 10 mai pentru cei de 50 – 64 de ani). Studiul a urmărit aceste două populaţii până pe 20 iulie (cu rezultate de eficacitate similare în cele două categorii de vârstă).

Acest studiu se referă numai la eficacitatea vaccinurilor contra formelor grave

Pentru a compara datele, cercetătorii au constituit cupluri. La fiecare persoană vaccinată la o anumită dată ei au asociat o persoană nevaccinată de aceeaşi vârstă, de acelaşi sex şi care trăia în aceeaşi regiune. Ei au urmărit aceste cupluri până pe 20 iulie şi au comparat procentajele lor de spitalizare.

Acest studiu se referă numai la eficacitatea vaccinurilor contra formelor grave. El nu permite să se spună în ce măsură au împiedicat ca ele să fie infectate şi să transmită Covid-19.

Delta scade eficacitatea vaccinurilor împotriva infectării

Alte studii în toată lumea au arătat că prin comparaţie cu alte variante, Delta scade eficacitatea vaccinurilor împotriva infectării.

Totuşi, a evita formele grave este „obiectivul major de sănătate publică”, subliniază prof. Zureik: „O epidemie fără forme grave nu mai este o epidemie”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS