10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAndrei Baciu: Până la un an, un copil face vaccinuri împotriva a 11 boli. Vaccinurile salvează vieți

Andrei Baciu: Până la un an, un copil face vaccinuri împotriva a 11 boli. Vaccinurile salvează vieți

Până la vârsta de un an, un copil face vaccinuri împotriva a 11 boli. Acest lucru demonstrează că vaccinurile salvează vieți, spune secretrul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, potrivit Digi24.

„Știi pentru câte din vaccinurile pe care le-ai făcut când erai copil ți s-a administrat un rapel, adică echivalentul dozei trei pentru vaccinul anti-COVID? Doar până la vârsta de un an un copil este imunizat împotriva a 11 boli”, a scris marți pe Facebook Andrei Baciu.

Acesta aminește în câte doze se fac cele mai cunoscute vaccinuri din lume: vaccinul BCG – împotriva tuberculozei- se face după 48 de ore de la naștere, vaccinul împotriva hepatitei B se face în 4 doze: în primele 24 de ore de la naștere, la 2 luni, la 4 luni și 11 luni, vaccinul Hexavalent -(difteria (D), tetanosul (T), tusea convulsivă (Pa), poliomielita (VPI), hepatita B (VHB) și infecția cu Haemophilus influenzae tip b (Hib) – se face în trei doze: la 2, 4 și 11 luni, și se completează cu Vaccinul Tetravalent la 6 ani (DTPa-VPI).

„Vaccinurile salvează vieți”

De asemenea, vacinul pneumococic conjugat – Infecțiile determinate de Streptococcus pneumoniae (pneumococul) determină apariția unor boli precum pneumonie, otită, meningită sau sepsis- se face tot în trei doze, la 2, 4 și 11 luni, vaccinul ROR -rujeolă, oreion, rubeolă- se face în două doze, la 12 luni și la 5 ani.

„Faptul că am ajuns adulți și trecem prin viață feriți de bolile enumerate mai sus demonstrează că vaccinurile salvează vieți”, mai spune secretarul de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS