19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateFructele şi legumele, importante pentru sănătatea mintală a copiilor

Fructele şi legumele, importante pentru sănătatea mintală a copiilor

Copiii și adolescenții care mănâncă multe fructe și legume vor avea parte de o sănătate mintală mai bună. Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat recent de către cercetători din Cambridge, conform 360medical.ro.
Sănătatea mintală este o preocupare din ce în ce mai mare pentru specialiști, deoarece problemele apărute în copilărie persistă adesea până la vârsta adultă, ducând la o calitate a vieții mai proastă.

Cum a decurs cercetarea

Oamenii de știință au colectat date de la peste 10.800 de studenți din Marea Britanie care au participat la un sondaj din 2017 axat pe bunăstare. Cercetarea de asemenea, a făcut legături între micul dejun și prânzul hrănitor și bunăstarea emoțională a copiilor de toate vârstele.

Aproximativ 25% dintre elevii din învățământul secundar și 29% dintre elevii din clasele primare au consumat cele cinci porții recomandate de fructe și legume pe zi, în timp ce 10% și, respectiv, 9%, nu au mâncat niciuna. Aproximativ 21% dintre elevii mai mari și 12% dintre copiii mai mici au consumat o băutură non-energetică sau deloc la micul dejun, iar aproximativ 12% dintre elevii din gimnaziu nu au luat prânzul.

Un aport mai mare de fructe şi legume îmbunătăţeşte sănătatea mintală

Cantitățile mai mari de fructe și legume au fost semnificativ legate de scoruri mai bune de sănătate mintală – cu cât este mai mare aportul, cu atât scorul este mai mare. Consumul unui mic dejun complet, și nu doar o gustare, un mic dejun sau o băutură energizantă, a fost, de asemenea, legat de o mai bună bunăstare mentală. Cei care luau doar o băutură energizantă la micul dejun au avut scoruri scăzute de sănătate mintală.
Copiii mai mici care au avut o gustare sau o băutură non-energică pentru a începe ziua au avut, de asemenea, scoruri mai mici de sănătate mintală, la fel ca și cei care au sărit peste micul dejun. Omiterea prânzului a fost asociată cu scoruri mai mici de sănătate mintală.

„Acest studiu oferă primele informații despre modul în care aportul de fructe și legume afectează sănătatea mintală a copiilor și contribuie la dovezile emergente legate de mâncare și dispoziție”, a spus Sumantra Ray, director executiv al Centrului Global pentru Nutriție și Sănătate NNEdPro din Cambridge.

Alimentaţia, importantă pentru dezvoltare

Ailsa Welch, profesor de epidemiologie nutrițională la Universitatea East Anglia din Regatul Unit, cea care a condus studiul, a remarcat că importanța unei alimentații bune pentru creșterea și dezvoltarea copiilor este bine stabilită.
„Studiul nostru adaugă la aceste dovezi anterioare constatarea că nutriția este, de asemenea, foarte relevantă pentru bunăstarea mentală a copilăriei. Ca factor potențial modificabil, atât la nivel individual, cât și la nivel social, nutriția poate reprezenta un obiectiv important de sănătate publică pentru strategiile de abordare a bunăstării mentale a copiilor”, au explicat cercetătorii.

Unul din cinci şcolari prezintă o dificultate emoţională

Conform statisticilor OMS pentru regiunea europeană, tulburările de depresie și anxietate se situează în topul primelor cinci cauze de boală la copii și adolescenţi.
Unul din cinci copii de vârstă şcolară are o dificultate emoţională sau de comportament, unul din opt copii va primi un diagnostic de tulburare de sănătate mintală, iar comportamentele de bullying (hărţuire repetată, de tip fizic, verbal, social, a unui copil de către un alt copil) sunt extrem de frecvente.

220 de milioane de copii au afecţiuni mintale

Conform statisticilor, 50% din afecţiunile mintale ale adultului debutează înainte de 18 ani. Costurile sănătăţii mintale se ridică la 3,5% din PIB în Uniunea Europeană. 31% din populaţia lumii are sub 18 ani și 10%, adică 220 de milioane de copii, suferă de afecţiuni mintale, iar 90% din persoanele care se sinucid suferă de afecţiuni mintale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS