7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCând încetineşte metabolismul unei persoane?

Când încetineşte metabolismul unei persoane?

În ciuda credinţei generale că metabolismul încetineşte pe măsură ce înaintăm în vârstă, se pare că acest lucru nu se întâmplă prea devreme. Un studiu recent arată că, de fapt, metabolismul nostru îşi menţine echilibrul până în jurul vârstei de 60 de ani.

Nu există dovezi că metabolismul se schimbă după 30 de ani

Metabolismul nu încetinește înainte de 60 de ani, arată un nou studiu internațional de ultimă oră publicat luna trecută de Science. „Rata metabolismului este stabilă pe toată perioada vârstei adulte, respectiv de la 20 la 60 de ani“, spune autorul studiului, profesorul Herman Pontzer, care se ocupă cu studiile de antropologie evolutionară la Universitatea Duke și este autorul și autorul unei noi cărți despre metabolism, Burn.

„Nu există, de pildă, niciun efect observabil al menopauzei asupra metabolismului, dar știți ce spune lumea, după 30 de ani metabolismul meu a luat-o razna. De fapt, nu există nicio dovadă în acest sens.“

Cum a funcţionat experimentul

Pontzer, împreună cu colegii săi, a studiat datele obținute de la mai mult de 6.400 de persoane, cu vârste cuprinse între 8 zile și 95 de ani, din 29 de țări din întreaga lume, care au participat la un test cunoscut sub numele de „apa dublu etichetată.“

Apa etichetată dublu este o metodă de cercetare utilizată pentru măsurarea ratei metabolice medii zilnice a unui organism pe o perioadă de timp și este apă în care cele două elemente, hidrogenul și oxigenul, au fost parțial sau complet înlocuite (etichetate) cu un izotop al acestor elemente. Este vorba de forme grele, dar non-radioactive ale fiecărui element. În acest experiment, indivizii beau apă iar izotopii acestor elemente pot fi identificați în mostrele de urină.

„În funcție de cât hidrogen și oxigen pierde o persoană, putem calcula cât dioxid de carbon produce corpul acesteia zilnic“, explică profesorul Pontzer. „Și acest fapt constituie o măsurătoare foarte precisă în baza căreia aflăm câte calorii consumă un individ zilnic, pentru că nu poți arde calorii fără să creezi dioxid de carbon.“

Vârsta nu influenţează creşterea în greutate

Cercetătorii au analizat media totală a energiei cheltuite zilnic, inclusiv caloriile pe care le ardem în orice activitate, cînd respirăm, când gândim, sau când ne mișcăm de colo-colo. Pentru a putea face o astfel de cercetare, specialiștii au avut nevoie de un eșantion mare de date.

„Nimic nu este atât de fundamental și totodată elementar decât să observăm cum organismul nostru consumă energie, pentru că asta ne arată în ce fel celulele noastre sunt ocupate cu sarcinile variate pe care le îndeplinesc zilnic și până acum nu am știut exact cum se schimbă asta în decursul vieții. Acest studiu ne-a permis pentru prima dată să analizăm un eșantion suficient de mare de date și să aflăm cum greutatea, vârsta și genul, influențează modul în care corpurile noastre consumă zilnic energie.“

Rezultatele nu au arătat creșteri în rata metabolică la adolescenți sau la femeile gravide, așa cum se credea inițial că se întâmplă.

„Oamenii cred că, din cauză că la o anumită vârstă devin mai puțin activi, asta ar putea influența creșterea în greutate, sau că se îngrașă pentru că, pe măsură ce înaintează în vârstă, cei de 60, 70 sau mai vîrstnici pierd masa musculară. Acum putem corecta aceste credințe false și putem spune că nu, nu, nu este asta, ci mai mult decât atât, pur și simplu celulele noastre se schimbă,“ a mai explicat profesorul Pontzer.

Bebeluşii ard caloriile cu 50% mai repede faţă de adulţi

Cercetarea a evidențiat că metabolismul atinge apogeul la vârsta de un an după naștere, pentru că bebelușii ard caloriile cu 50% mai repede decât adulții, iar apoi scade gradual cam cu 3% pe an până în jurul vârstei de 20 de ani.
De la 20 la 60 de ani, metabolismul rămâne neschimbat și, abia după această vârstă, începe declinul permanent, când metabolismul începe să încetinească cam cu un procent pe an. Și totuși, dacă nu metabolismul este de vină de ce unii dintre noi ne îngrășăm odată cu înaintarea în vârstă?

Îngrăşatul ţine de mai mulţi factori

Colleen Tewksbury, nutriționist și cercetător la Universitatea din Pennsylvania, purtătorul de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, spune că rezultatele cercetării sunt de-a dreptul surprinzătoare.

„Sunt mulți factori care pot influența greutatea unei persoane, nu este atât de simplu,“ spune Tewksbury. „Nu e vorba doar de un anumit aliment, sau de un anume stil de viață. E mai degrabă vorba de mai mulți factori, mai multe schimbări care se întâmplă de-odată. Poate fi vorba de cantitatea de alimente consumate, mâncăm mai mult decât obișnuiam în tinerețe. Pot fi schimbări în nivelul de activitate al individului. Pot fi influențe în funcție de zona în care acesta trăiește și ce are la dispoziție, schimbări referitoare la somn.“

În privința metabolismului, studiul mai atrage atenția asupra altor două aspecte: importanța nutriției sugarului, și consumul de medicamente, știut fiind că indivizii metabolizează diferit medicamentele.
Cercetătorii concluzionează rezultatele studiului arată clar că celulele și organele noastre își schimbă nivelul de activitate pe măsura înaintării în vârstă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS