7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocurile ATI din Dolj, la limită din cauza transferului de pacienţi din alte judeţe

Locurile ATI din Dolj, la limită din cauza transferului de pacienţi din alte judeţe

Situaţie îngrijorătoare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova, unde paturile de terapie intensivă din sectorul Covid se umplu pe zi ce trece. Marţi, 15 locuri din 20 erau deja ocupate, în condiţiile în care în urmă cu două săptămâni unitatea medicală a revenit la numărul maxim de paturi de ATI Covid, după ce, în timpul verii, sectorul se restrânsese la 8 paturi.

„În curând, nu vom mai avea locuri pentru pacienţii noştri, din Dolj”

Directorul spitalului spune că o explicaţie pentru creşterea fulminantă a internărilor în secţia de terapie intensivă pentru pacienţii cu noul coronavirus ar putea fi lipsa de reacţie a spitalelor Covid din alte judeţe la ameninţarea valului 4. SCJU Craiova a primit, în această perioadă, mai mulţi pacienţi din alte judeţe, în special din Teleorman. Marţi, o treime dintre cei care necesitau terapie intensivă în sectorul Covid de la Spitalul Judeţean erau pacienţi veniţi din alte judeţe.

„Ne vin pacienţi din alte judeţe şi se încarcă secţia de ATI Covid. În curând, nu vom mai avea locuri pentru pacienţii noştri, din Dolj. Mai avem, în acest moment, 5 paturi disponibile. Probabil că alte judeţe, în special Teleorman, nu şi-au crescut capacitatea din secţiile ATI Covid, pentru că nu cred că au făcut acest lucru şi au depăşit deja numărul de paturi într-un timp aşa de scurt. Explicaţia ar fi că nu au revenit la numărul anterior de paturi – cel din valul 3. Noi am revenit încă de acum două săptămâni. Dacă nu o făceam, am fi fost depăşiţi de situaţie deja de ceva timp, căci în perioada verii am avut 8 paturi de ATI Covid”, a transmis Laurenţiu Ivanovici, directorul SCJU Craiova.

Acesta spune că niciunul dintre pacienţii de la terapie intensivă nu este vaccinat.

Pacienţii şi aparţinătorii, puşi pe drumuri

Managerul spune că spitalul a primit, în aceste zile, pacienţi din Teleorman, Vâlcea sau Olt:

„Secţia noastră se umple pentru că ne-am organizat şi ne-am adaptat ca să fim pregătiţi pentru un număr mare de pacienţi Covid. Trebuie să luăm cu toţii în serios pregătirea aceasta pentru valul 4.”
Managerul SCJU Craiova spune că a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Dolj să semnaleze această problemă autorităţilor centrale pentru a se lua măsurile necesare la nivelul tuturor judeţelor.

„Am vorbit şi astăzi despre această situaţie la DSP Dolj şi am solicitat să transmită mai departe, la nivel central, pentru a se reveni la numărul anterior de paturi ATI Covid şi în celelalte judeţe. Vom ajunge în situaţia să nu mai avem locuri pentru pacienţii din propriul judeţ. În plus, nu este în regulă nici pentru aceşti pacienţi veniţi din alte zone, este dificil pentru aparţinătorii lor, care trebuie să facă drumuri până la Craiova.”

Şi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” a ajuns în aceste zile un pacient din Turnu Măgurele, Teleorman.

Secţia modulară ATI Covid de la SJU, în fază de contractare

Pentru gestionarea pacienţilor Covid cu forme severe, SCJU Craiova a depus un proiect care prevede construirea unei secţii modulare cu 30 de paturi, care se află în faza de contractare. „Este o chestiune de zile până semnăm contractul de finanţare”, a precizat Ivanovici.
Până atunci, însă, SCJU Craiova are o capacitate de 20 de paturi de terapie intensivă pentru pacienţii Covid adulţi. Iar valul 4 este departe de a fi atins vârful.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS