20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulPediatrul Desdemona Stepan: Vara cresc întotdeauna cazurile de diaree acută infecţioasă, copii fiind cei mai expuşi

Pediatrul Desdemona Stepan: Vara cresc întotdeauna cazurile de diaree acută infecţioasă, copii fiind cei mai expuşi

În perioada verii, boala diareică acută dă peste cap organismul copiilor, pe fondul unor schimbări care predispun la contractarea anumitor infecţii. Cele mai frecvente sunt infecţiile virale, într-o proporţie de 80-90%, transmite Desdemona Stepan, medic primar pediatru cu specializare în gastroenterologie pediatrică. Iar cele mai întâlnite virusuri care determină boala diareică în această perioadă sunt rotavirusul, adenovirusul şi norovirusul.

Schimbarea mediului şi a alimentaţiei predispun la contractarea de infecţii la nivelul tubului digestiv

În ultimele două săptămâni 134 de copii din Dolj au necesitat spitalizare pentru tratamentul bolii diareice acute, conform datelor transmise de către DSP Dolj. Medicul pediatru explică de ce vara apar mai multe cazuri.

„Există, în perioada verii, o creştere a cazurilor de diaree acută de etiologie infecţioasă în rândul copiilor, pentru că este o perioadă de concedii, de călătorii. Mersul la piscină sau la mare implică un risc mai ridicat de a contracta o infecţie, de a dezvolta ulterior diareea infecţioasă sau diareea călătorului. Copiii schimbă mediul, schimbă alimentaţia, condiţiile de igienă poate nu mai sunt aceleaşi în timpul vacanţei. Copiii de vârstă mică sunt, cu precădere, expuşi factorilor de risc. Din ce în ce mai mulţi sugari merg la mare cu părinţii, iar igiena alimentaţiei nu mai poate fi păstrată la acelaşi nivel ca acasă. Se schimbă vesela, spaţiile în care familia este cazată pot prezenta diferite probleme pe care nu le poţi preîntâmpina”, spune dr. Desdemona Stepan.

Trebuie acordată o atenţie sporită igienei

Medicul atrage atenţia cu privire la importanţa igienei pentru a preveni infecţiile care cauzează boala diareică acută: „E nevoie de atenţie la igienă, atât la preşcolari, cât şi la şcolari, iar aici vorbesc de igiena alimentaţiei, de spălatul mâinilor, deoarece aceste infecţii virale sunt uşor transmisibile”.

Părinţii sunt sfătuiţi să încerce să păstreze într-o măsură cât mai mare obiceiurile de acasă atunci când pleacă în vacanţă cu copiii. „Ar fi bine să aibă vesela proprie şi să evite să le ofere copiilor de vârstă mică mâncare de la restaurant. În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi părinţi îi dau copilului mic sau chiar sugarului să mănânce la restaurant sau la autoservire. Mare atenţie unde şi ce mâncăm. Copiii pot lua nu doar infecţii virale, ci şi bacteriene”, precizează dr. Stepan.

Sugarii necesită, de regulă, spitalizare

Când părintele vede că simptomatologia nu poate fi ţinută sub control, trebuie să meargă la cel mai apropiat spital, la serviciul de urgenţă, spune pediatrul. „Mai ales când copilul varsă, are febră, are scaune diareice frecvente pe parcursul unei zile, trebuie să se îndrepte imediat către specialişti deoarece apare deshidratarea, iar la copiii mici este mai dificilă rehidratarea orală. Poate fi nevoie de hidratare endovenoasă, cu perfuzii. Sugarii se deshidratează mai repede şi, în general, necesită spitalizare, întrucât toleranţa lor digestivă se pierde uşor şi durează până o recapătă comparativ cu un copil de 5-6 ani care poate răspunde mult mai uşor la un tratament simptomatic”, spune medicul.

La copiii mai mari, trebuie să fim atenţi dacă starea generală este modificată, dacă aceştia refuză alimentaţia, febra depăşeşte trei zile sau vărsăturile ţin 2-3 zile la rând, dacă există scaune multe şi modificate (cu mucus, puroi sau sânge), caz în care părintele nu trebuie să mai amâne vizita la medic.

Utilizarea probioticelor poate fi de ajutor

Boala diareică poate avea o formă uşoară, medie sau severă, în cel din urmă caz fiind nevoie de spitalizare. „Se evaluează starea de deshidratare a copilului şi toleranţa sa digestivă. Dacă ea este păstrată, iar copilul face doar febră şi scaune diareice, poate face tratament şi la domiciliu. Dar dacă varsă încontinuu şi nu poate primi nimic oral, poate ajunge la deshidratare severă şi necesită internare”, transmite dr. Desdemona Stepan.

Pentru a preîntâmpina aceste probleme, părinţii au la dispoziţie şi varianta vaccinării, care îi poate feri pe copii de una dintre cele mai frecvente infecţii de acest tip, cea cu rotavirus. De asemenea, în perioada concediilor, poate fi de ajutor administrarea de probiotice, la recomandarea medicului specialist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS