11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDiete si fitnessVinetele, de ajutor în combaterea anemiei

Vinetele, de ajutor în combaterea anemiei

Vinetele sunt originare din Asia și fac parte din familia Solanacee (Solanaceae), considerate de cercetători drept un grup prețios de plante, datorită „antocianidinelor”, pigmenți cu importantă acțiune antioxidantă.

Principalii compuși din vinete sunt vitamina C, vitaminele B1 și B6, vitamina K, fibrele, cuprul, magneziul, fosforul, potasiul, manganul și acidul folic. Sunt de asemenea o sursă bună de antioxidanți: acizi fenolici (acid cafeic, acid clorogenic) și flavonoide (nasunină).
Multe dintre aceste substanțe nutritive se găsesc și în coajă, așa că încearcă, atunci când este posibil, să le consumi cu tot cu coajă.

Ce conţin vinetele

Vinetele au proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antivirale, anti-colesterol, anti-obezitate, antidiabetice și anticancerigene. Cu un conținut de aproape 95% apă, vânăta te va ajuta să elimini toxinele, să îți detoxifici rinichii și ficatul, în special atunci când ții o dietă.

În aproximativ 80 de grame de vinete se regăsesc următoarele:
Calorii: 20
Carbohidrati: 5 grame
Fibre: 3 grame
Proteine: 1 gram
Mangan: 10% din DZR
Folat: 5% din DZR
Potasiu: 5% din DZR
Vitamina K: 4% din DZR
Vitamina C: 3% din DZR

Au o acțiune stimulentă la nivelul ficatului, pancreasului, rinichilor și tractului gastrointestinal. Consumul lor ajută la controlul diabetului și pierderea în greutate. Totodată, aceste legume îmbunătățesc funcția sistemelor digestiv și cardiovascular. Proprietăţile lor le recomandă în cura persoanelor anemice. Datorită conținutului de cupru, aceste legume pot ajuta la combaterea stărilor de anemie, întrucât acest mineral susține buna funcționare a celulelor roșii de sânge.

Protejează oasele şi inima

Vinetele conțin calciu și compuși fenolici, care mențin rezistența și densitatea oaselor.
Fibrele ajută la reglarea tranzitului intestinal și absorbția nutrienților și alimente. Aportul de fibre este important și pentru scăderea colesterolului și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Într-un studiu, iepurilor cu colesterol ridicat li s-au administrat zilnic 10 ml de suc de vinete timp de două săptămâni. La sfârșitul studiului, aceștia aveau niveluri mai scăzute atât de colesterol LDL, cât și de trigliceride, doi markeri de sânge care pot duce la un risc crescut de boli de inimă atunci când sunt crescute. Alte studii au demonstrat că vinetele pot avea un efect protector asupra inimii.

Sunt o sursă valoroasă de vitamine

Vinetele oferă o cantitate apreciabilă de vitamine B1 și B6, două dintre vitaminele implicate într-un proces metabolic sănătos, și o parte dintre celelalte vitamine ale complexului B care stimulează energia.

Ajută să îţi menţii greutatea

Un alt beneficiu al vinetelor este că mențin sațietatea. Acest lucru poate fi util într-o cură de slăbire. Vinetele au o cantitate infimă de grăsime și colesterol. Sunt în schimb bogate în apă și acționează ca un burete care absoarbe grăsimea din corp. Sunt așadar un aliment binevenit în dieta persoanelor supraponderale care vor să slăbească sănătos. Fiind o sursă de fibre, această legumă este ideală în caz de constipație: de fapt, vinetele au proprietăți ușor laxative.

Combat căderea părului

Un studiu a arătat că substanțele prezente în vinete (tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic și acidul folic) se pot dovedi utile pentru combaterea căderii părului și a anumitor afecțiuni ale scalpului. Printre altele, riboflavina favorizează producerea de colagen, o proteină esențială pentru sănătatea pielii și a părului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS