15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljValul 4. SCJU Craiova are din nou pacienţi Covid la ATI

Valul 4. SCJU Craiova are din nou pacienţi Covid la ATI

La secţia ATI Covid a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova sunt internaţi din nou pacienţi în stare gravă. Sunt primii după o perioadă de câteva săptămâni, iar reprezentanţii unităţii medicale speră ca acesta să nu fie primul semn al unui nou val problematic de internări.

Spitalizările Covid, în creştere

Dacă în perioada de vară situaţia Covid a fost sub control, pe fondul unei asocieri între vaccinare şi imunitatea dobândită prin boală, cu spitalele Covid goale şi măsuri de relaxare ample, prevalenţa tulpinii Delta începe să îşi arate efectele. La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, numărul cazurilor creşte uşor de la o zi la alta, cu 37 de pacienţi care se aflau internaţi în data de 19 august. Şi la Terapie Intensivă numărul bolnavilor infectaţi cu coronavirus este în creştere în Dolj, 12 persoane având forme severe care necesită tratament în secţia ATI.

Iar la SCJU Craiova, după o perioadă de respiro, în care sectorul Covid a fost gol, reapar cazurile severe.

„Avem doi pacienţi la terapia intensivă Covid. Sunt pacienţi care au nevoie de consulturi de la specialităţile unice, unul dintre ei are nevoie de asistenţă pe nefrologie. Sunt pacienţi care nu au putut fi transferaţi la Infecţioase, având afecţiuni pentru care e nevoie de suport medical la noi. Am început de ieri să avem din nou pacienţi în sectorul Covid, care a fost restrâns după valul al treilea. Momentan, avem 10 paturi aici, 8 de adulţi şi 2 de copii. Dacă numărul pacienţilor va creşte, vom reveni la ce a fost înainte, la cele 20 de paturi de adulţi şi 4 de copii”, transmite managerul Spitalului Judeţean, Laurenţiu Ivanovici.
„A fost o perioadă mai liniştită, să sperăm că valul 4 nu va aduce un număr mare de infectări, că intensitatea acestuia va fi mai mică decât în valul 3, când spitalizările ne-au copleşit”, adaugă acesta.

Proiectul pentru sectorul modular ATI a trecut de etapa de evaluare

Partea bună este că proiectul depus de către unitatea medicală pentru construcţia unui sector ATI modular a fost evaluat şi urmează să fie semnat contractul de finanţare. Este vorba de un proiect pentru „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în cadrul SCJU Craiova, prin realizarea unei secţii exterioare modulare ATI”, în valoare de 13,033,181.69 lei.

„Avem şi cheltuieli neeligibile, în valoare de aproximativ 470.000 euro. Fundaţia construcţiei este una dintre acestea, cheltuielile pentru aducerea utilităţilor sunt, de asemenea, neeligibile – pentru reţeaua electrică, gaze, apă, canalizare. Am solicitat sprijinul Consiliului Judeţean Dolj pentru a ne finanţa aceste cheltuieli şi sperăm să primim în urma rectificării bugetare sumele necesare pentru acoperirea lor”, transmite directorul SCJU Craiova.

Pe lângă proiectul pentru secţia modulară ATI, a fost avizat şi proiectul privind „Creşterea capacităţii de diagnostic prin RT PCR la nivelul SCJUC, în vederea asigurării unui management eficient al pacienţilor suspecţi COVID19 din regiunea Sud – Vest Oltenia”, în valoare de 12,041,045.92 lei.

SCJU a solicitat în ultima perioadă fonduri europene pentru şase proiecte, toate fiind aprobate în acest moment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS