27.9 C
Craiova
vineri, 30 septembrie, 2022
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulOMS recomandă vaccinarea femeilor care alăptează

OMS recomandă vaccinarea femeilor care alăptează

Procentele privind alăptarea nou-născuților în primele șase luni, în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (53 de țări), sunt cele mai scăzute din toate regiunile, doar 13% din sugari fiind alăptați, arată datele OMS.
În plus, doar o treime din populația adultă din regiune are schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, în timp ce varianta Delta a devenit dominantă, iar cazurile de îmbolnăvire depășesc 60 de milioane.
În acest context, OMS recomandă continuarea alăptării și după vaccinare.

”Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptării, 1-7 august, OMS îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze împotriva COVID-19. Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de asigurare a sănătății, furnizării anticorpilor și protecției împotriva COVID-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă și sugarul ei”, se arată într-un comunicat remis de CNCAV.

Mamele vaccinate pot transmite anticorpi prin laptele matern

Potrivit sursei citate, alăptarea are multe avantaje pentru mamă și copil și trebuie continuată atât în timpul infecției COVID-19, cât și după vaccinarea mamei. Virusul care cauzează COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern.
”Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauție recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăvește de COVID-19. Mamele care alăptează și care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecția cu virusul SARS-CoV-2”, se mai arată în comunicat.

OMS recomandă și o serie de măsuri de precauție pentru mamele care au contractat virusul: respectarea igienei respiratorii în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei măști de protecție sau acoperirea gurii și a nasului; spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde, înainte și după atingerea copilului; curățarea și dezinfectarea suprafețelor atinse în mod regulat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS