8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinul Moderna are o eficiență de 93% după 6 luni de la a doua doză

Vaccinul Moderna are o eficiență de 93% după 6 luni de la a doua doză

Compania Moderna a anunțat joi că vaccinul său contra Covid-19 este eficient în proporție de 93% după 4-6 luni de la a doua doză, aproape la fel ca eficacitatea de 94% ce a reieșit după primele teste clinice cu acest produs, transmite Reuters.

Rezultatele sunt comparabile cu datele publicate de rivalii Pfizer și BioNTech săptămâna trecută, care au sugerat că eficacitatea vaccinului lor pierde cam 6% la fiecare două luni și a fost de 84% la șase luni după a doua doză. Atât vaccinul Moderna, cât și cel Pfizer / BioNTech folosesc tehnologia mRNA.

”Suntem foarte bucuroși că eficacitatea vaccinului nostru Covid-19 este stabilă la 93% după 4-6 luni. Această durată solidă aduce beneficii sutelor de milioane de oameni care au primit până acum vaccinurile Moderna”, a spus directorul executiv al companiei, Stéphane Bancel, într-un comunicat de presă.

Un vaccin cu efecte de durată înseamnă că cei cărora li se administrează pot aștepta mai mult pentru o evenutală doză suplimentară sau chiar să nu aibă nevoie de o a treia doză.

Ultimele rezultate de la Pfizer și Moderna vin în condițiile în care autorități sanitare din toată lumea, confruntate cu mult mai transmisibila variantă Delta, dezbat dacă dozele suplimentare de vaccin contra coronavirusului sunt sigure, eficiente sau necesare.

Pfizer intenționează să ceară autorizarea dozei a treia a vaccinului său luna aceasta, iar unele țări, precum Israel, deja au început sau fac planuri pentru administrarea acestei doze suplimentare pentru cei vârstnici sau vulenrabili.

Moderna spune că cele trei studii pe care le are în desfășurare cu trei produse-candidat pentru doza suplimentară au produs răspunsuri robuste de anticorpi contra variantelor îngrijorătoare precum Gamma, Beta sau Delta. Astfel, nivelul de anticorpi neutralizanți după acestea sunt aproape ca cele observate după doza a doua a vaccinului său.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS