17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlergiile sezoniere și praful din casă – cum ne afectează, cum le prevenim?

Alergiile sezoniere și praful din casă – cum ne afectează, cum le prevenim?

Alergiile sezoniere afectează din ce în ce mai multe persoane, copiii, adolescenții și tinerii fiind cu precădere vizați de simptomele și complicațiile acestora. Pe lângă alergenele din exterior, există și alergene în interiorul casei, ambientul în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului, potrivit CSID.

Cei mai comuni factori alergeni de la interior sunt acarienii din praful de casă, care sunt frecvent implicați în patologia rinitei alergice, dar şi a astmului şi a conjunctivitei alergice, sporii de mucegai și epiteliile de animale.

Pentru a reduce simptomatologia alergică, trebuie să minimizăm expunerea la alergenele de interior, să asigurăm aerisirea adecvată, filtrarea aerului, aspirarea, precum şi îndepărtarea surselor de praf.

Aflăm mai multe despre alergiile sezoniere, sursele de alergene din casa noastră, simptomele care sugerează o reacție alergică, dar și despre cele mai bune metode pentru a preveni astfel de probleme de la dr. Brîndușa Petruțescu, medic primar Alergologie.

Alergiile sezoniere – rinita, conjunctivita, astmul alergic

Care sunt cele mai frecvente tipuri de alergii sezoniere în România și sursele acestora?

Dr. Brîndușa Petruțescu: Alergiile sezoniere se pot manifesta cel mai frecvent ca rinită alergică, frecvent asociată cu conjunctivita alergică, dar si ca astm alergic.

Alergenele sezoniere cele mai frecvente de la noi din țară, numite astfel deoarece sunt prezente în aer doar într-un anumit sezon al anului, sunt reprezentate de polenul de arbori (sezon de polenizare în lunile martie-aprilie), polenul de graminee sălbatice și de cultură (sezon de polenizare în lunile mai-iulie) și polenul de buruieni – Ambrozia și Artemisia (sezon de polenizare august-octombrie).

Cum deosebim alergiile sezoniere de răceala comună

Din punct de vedere clinic, cum putem să ne dăm seama că suferim de o alergie, care sunt simptomele tipice și cele mai puțin tipice, care pot fi asociate și altor afecțiuni?

Dr. Brîndușa Petruțescu: Rinita alergică, cea mai frecventă afecțiune alergică, are ca simptome nazale mai specifice strănutul în salve, mâncărimea la nivelul nasului, dar și în gât și urechi și secreții nazale abundente apoase.

Spre deosebire de o răceală comună, aceste simptome persistă mai mult de două săptămâni și nu sunt însoțite și de simptome generale, precum febră, dureri în gât, dureri musculare și articulare sau stare de rău.

Obstrucția nazală (nasul înfundat) și lipsa mirosului pot să apară pe termen lung, atât în rinita alergică, cât și în rinosinuzita cronică nealergică asociată sau nu cu polipoza nazală.

Măsuri pentru a reduce riscul de alergii

Cum putem reduce riscul de a ne confrunta cu simptome alergice în interiorul casei?

Dr. Brîndușa Petruțescu: Există o serie de măsuri pe care le putem lua pentru a reduce concentrația din aer a alergenelor de interior, având drept scop ameliorarea simptomelor pacienților alergici.

Trebuie să asigurăm o ventilație cât mai bună a spațiilor închise prin aerisire și să încercăm să menținem o umiditate scăzută sub 50% (se va evita uscarea rufelor în interiorul casei).

De asemenea, se recomandă aspirarea săptămânală a spațiului de locuit cu aspiratoare cu sistem de filtrare HEPA și folosirea sistemelor de purificare a aerului din încăperi.

Obiecte care atrag mult praf în casă

Ar fi o soluție și limitarea folosirii țesăturilor care atrag și rețin mult praf? De exemplu, covoare, mochete, cuverturi, perne decorative etc.

Dr. Brîndușa Petruțescu: Pentru reducerea expunerii la acarienii din praful de casă se recomandă îndepărtarea covoarelor și/sau mochetelor, tapițeriilor, cuverturilor și draperiilor din camere (în special dormitor), precum și a altor obiecte rezervor de praf (cărți, bibelouri, tablouri, plante etc).

Se preferă utilizarea de parchet, gresie sau linoleum și plasarea obiectelor care acumulează praf în dulapuri închise. Perdelele și draperiile vor fi înlocuite cu jaluzele de plastic sau metal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS