6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLeacuri naturale împotriva retenției de apă

Leacuri naturale împotriva retenției de apă

Retenția de apă sau edemul apare atunci când fluidul în exces nu este eliminat din țesuturile corpului, inclusiv de la nivelul pielii. Această problema se declanșează, în general, că reacție a corpului în față temperaturilor crescute sau în urmă unui consum exagerat de sare.

Edemul este specific și perioadei ciclului menstrual sau a ultimului trimestru de sarcină. Dacă retenția de apă nu este cauzată de o afecțiune de fond, ea poate fi tratată cu ajutorul câtorva remedii naturale eficiente, ne învață Sfatulmedicului.ro.

De ce apare și cum se manifestă retenția de apă

Fluidul ajunge în țesuturile corpului din sânge, urmând să fie drenat de sistemul limfatic, o rețea de canale prin care organismul scapă de lichidul excedentar din țesuturi în mod natural. În cazul în care procesul de eliminare a fluidelor din țesuturi este obstructionat din diverse cauze, el se acumulează excesiv, determinând instalarea edemului.

În general, retenția de apă se poate observa la nivelul mâinilor, picioarelor și al tălpilor.

În funcție de simptomele sale, edemul este localizat sau generalizat. În primul caz, retenția de apă se observă în părți specifice ale corpului, precum plămânii, iar în doilea caz, edemul se manifestă la nivelul întregului organism.

Proteinele animale consumate în exces, fumatul și alcoolul sunt factori-cheie în instalarea retenției frecvente de apă, de aceea se recomandă evitarea lor pe termen lung.

Remedii naturale pentru retenția de apă

Întrucât retenția de apă poate fi un simptom al unei afecțiuni grave, precum insuficientă renală sau ciroză hepatică, este necesară efectuarea unui control medical care să elimine alte cauze patologice ale edemului.

În cazul în care retenția de apă vine pe fondul unor predispoziții fiziologice aparte, el poate fi prevenit și combătut prin remedii naturale.

Consumul sporit de lichide

O primă măsură pentru eliminarea fluidului excesiv din țesuturi este creșterea consumului de lichide (în special apă). Atunci când corpul este deshidratat, el începe să rețină apă, favorizând instalarea edemului.

Când organismului i se furnizează lichide suficiente, acesta își activează în mod natural mecanismele de drenaj. În acest sens, puteți consumă abundent: apă, suc de pepene roșu, suc de portocale, apă de cocos, ceaiuri din plante, băuturi decofeinizate.

Reducerea aportului de sare

Aportul crescut de sare contribuie masiv la retenția apei în țesuturi și la agravarea edemului odată instalat. Astfel, un remediu natural eficient este să evitați alimentele bogate în sodiu (carnea procesată, chipsurile de cartofi, produsele de panificație cu sare etc.) și să aromatizați mâncarea folosind condimente sănătoase, precum ierburile aromatice.

Suplimentarea aportului de minerale

Deficiențele în minerale esențiale (precum potasiu și calciu) agravează deseori simptomele retenției de apă. Edemul se va diminua odată cu un consum sporit al surselor alimentare bogate în minerale, mai ales în potasiu, care ajută la reglarea nivelului de sodiu în organism. Așadar, consumați din abundență: pepene roșu, banane, somon, fasole albă, cartofi copți, dovleac copt, iaurt, fructe de avocado, ciuperci.

Efectuarea de exerciții fizice

Un stil de viață sedentar favorizează instalarea edemului, de aceea mișcarea regulată este o condiție obligatorie pentru prevenirea retenției de apă. O jumătate de oră de exerciții fizice ușoare ajută la detoxifierea organismului, fenomen care combate cu succes reținerea fluidelor în țesuturi.

Combaterea stresului

Stresul este un factor agravant sau declanșator al tulburărilor hormonale, cauze principale pentru predispoziția către retenția de apă în țesuturi. Exercițiile de respirație, meditația, terapia prin masaj sau odihnă prelungită sunt căi eficiente de a ține stresul sub control și, indirect, de a preveni edemul. Există anumite tipuri de masaj terapeutic dedicate bunei funcționări a sistemului limfatic, care ameliorează așadar simptomele edemului.

Infuziile cu păpădie

Infuziile cu păpădie pot fi un remediu natural excelent pentru retenția de apă, având efect diuretic și furnizând organismului potasiu. Planta medicinală ajută la eliminarea edemului prin diureză, fără să priveze corpul de sărurile minerale de care are nevoie.

Infuzia de păpădie se prepară din două lingurițe de plantă întreagă (rădăcini și frunze) la o cană cu apă. Doza recomandată în cazul retenției de apă este de două căni pe zi.

Folosirea de pungi cu gheață

Atunci când edemul s-a instalat deja, aplicarea locală de pungi cu gheață poate ajuta la dezumflarea regiunii afectate. Poziționați pachetul înghețat pe zona în care ați reținut apă în exces, acoperiți cu un prosop și așteptați să acționeze aproximativ 10 minute.

Pe timpul verii, băile la picioare în apă rece pot avea același efect pozitiv, însă nu sunt recomandate diabeticilor fără consultarea prealabilă a medicului specialist.

Consumul de diuretice naturale

Diureticele naturale sunt alte remedii eficiente în cazul retenției de apă. Varza, de pildă, poate fi consumată în stare proaspătă, pentru reducerea edemului. Sucul de merișoare ajută organismul să dreneze eficient fluidele reținute excesiv în țesuturi.

Administrarea extractului natural din semințe de struguri

Extractul natural din semințe de struguri, fie că este sub formă de capsule, pudră sau ulei, s-a dovedit eficient în tratarea edemului. Antioxidanții puternici din semințele strugurilor ajută la ameliorarea simptomelor asociate cu retenția de apă.

Consumul zilnic de castraveți proaspeți

Castraveții proaspeți sunt o sursă excelentă de apă, având și compuși naturali care elimină toxinele ce pot cauza edemul. Consumați cel puțin un castravete proaspăt întreg în fiecare zi, pentru a obține rezultatele dorite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS