21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMărarul, „planta cu efecte vindecătoare“

Mărarul, „planta cu efecte vindecătoare“

Mărarul este o plantă mediteraneeană și a fost pomenită că „plantă cu efecte vindecătoare“ în celebrul „Papirus Ebers“, cea mai cuprinzătoare scriere despre plante medicinale din Egiptul Antic. În Grecia Antică era considerat un semn al bogăției. Hippocrate îl folosea pentru curățarea și îngrijirea gurii, iar soldații își calmau rănile cu suc de mărar.

Mărarul este bun cu totul. Frunzele, semințele și tulpina. Conținutul în ulei volatil al mărarului variază între 2,5-4% (în frunze și în ramurile tinere) și 3–6% în semințe. Conține cantități apreciabile de calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu și sodiu, vitaminele A, B și C. Uleiul volatil de mărar conține între 40–60% carvona (un puternic antioxidant specific mărarului, dafinului și chimenului), substanță cu un intes efect anticancerigen și care neutralizează efectele nocive, cu potențial cancerigen, din noxele existente în fumul de țigară, de exemplu.

Semințele mărarului au cea mai mare concentrație de calciu din tot regnul vegetal

Uleiul volatil are un puternic efect antibacterian, iar semințele mararului (denumite impropriu semințe, pentru că în fapt sunt fructele mărarului) au cea mai mare concentrație de calciu din tot regnul vegetal.

Frunzele de mărar conțin mici cantități de estrogen

Mărarul este indicat în: amenoree, anorexie, boli ale căilor urinare, boli de inimă, dureri menstruale, insomnie, dar și în regimurile pentru slăbit, pentru că substanțe specifice conținute de mărar au proprietatea de a arde grăsimile de pe abdomen.

Frunzele de mărar conțin mici cantități de estrogen – hormonul feminin responsabil de creșterea naturală a sânilor și de întreținerea supleții pielii.

Semințele au capacitatea de a calma dureri ușoare de cap și de dinți

Mestecă frunze și semințe de mărar dacă vrei o respirație proaspătă. În plus, semințele au capacitatea de a calma dureri ușoare de cap și de dinți. Un vârf de linguriță de semințe de mărar, mestecate, calmează sughi?ul și ajută la o bună digestie.

Stimulează toate funcțiile intestinale și are un puternic efect antispastic

Mărarul acționează, în general, foarte eficient stimulând toate funcțiile intestinale și are un puternic efect antispastic, stimulează apetitul și, pentru că are un conținut foarte mare de potasiu, stimulează diureza.

100 g de mărar conțin numai 43 de calorii

Mărarul este considerat unul dintre cele mai valoroase alimente și cu toate acestea, 100 g de mărar conține numai 43 de calorii, însă cantitatea de fitonutrienți este cea mai ridicată dintre toate alimentele, fie că este vorba de nuci, leguminoase, cereale sau carne.

100 g de mărar conține (% din DZR per 100 g):

37,5% din folati (vitamina B11),

14% din vitamina B6 (piridoxină),

23% din riboflavina (vitamina B2),

140% din vitamina C,

257% din vitamina A,

21% din calciu,

82% din fier,

55% din mangan.

(Notă: DZR- doză zilnică recomandată)

Cumpărare și păstrare

Mărarul proaspăt, precum și semințele de mărar sunt disponibile în toate piețele pe tot parcursul anului. Ori de câte ori este posibil, cumpără crenguțe proaspete, maturizate, deoarece aceastea sunt superioare ca aromă și bogate în multe vitamine vitale și antioxidanți, cum ar fi betacaroten, vitamina C, folati etc. Mărarul proaspăt trebuie să aibă crenguțe ferme, de culoare verde închis și tulpini dure și sănătoase.

Cum păstrăm mărarul

Odată ajunși acasă, depozitați mărul în frigider, într-un pahar cu apă și acoperit cu un prosop de hârtie umed. Păstrat așa, mărul își păstrează fermitatea chiar și 3-4 zile.
Semințe de mărar sunt de asemenea, disponibile în piețe. Semințele le puteți folosi ca și condimet.

În magazin, cumpără semințe de mărar întregi, nu pudră, deoarece, de multe ori această pudră poate conține și alte pulberi picante. Semințele pot fi păstrate în loc răcoros, uscat, întunecat, în recipiente închise ermetic pentru mai multe luni și pot fi măcinate cu ajutorul unui blender atunci când este necesar.

Utilizare medicală

Rămurelele de mărar au efect antiseptic, digestiv, și proprietăți carminative. Uleiul esențial de mărar, eugenolul, a fost folosit în scop terapeutic că anestezic.

Ghiveciul cu mărar

Pentru toate acestea merită să-l ai la îndemână, în casă, chiar pe pervazul bucătăriei. Este foarte spornic, crește repede și se păstrează verde și sănătos, în ghiveci. Are nevoie de pământ nisipos, temperatura constanta și apă din abundență.

Pune la fundul vasului un strat de pietriș sau nisip. Semințele trebuie plantate la doi-trei centimetri sub pământ. Răsare în cel mult două săptămâni, crește repede și formează ușor o tufă.

Trucuri: rupe mereu vârfurile, ca să-l indesești, și rotește periodic ghiveciul pentru ca planta să nu se încline după soare.

Avându-l la îndemână, cu certitudine, vei mânca mai mult mărar. Cum? În salată, combinat cu iaurt sau lapte în smoothy, în sosuri sau pur și simplu, din belșug, în mâncare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS