11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateChalazionul (şalazionul) şi urciorul. Care este diferenţa şi cum se tratează?

Chalazionul (şalazionul) şi urciorul. Care este diferenţa şi cum se tratează?

De multe ori confundate, chalazionul (sau şalazionul) și orjeletul, cunoscut sub denumirea populară de urcior (ulcior), sunt inflamații ale glandelor sebacee locale.

Meibomius este glanda afectată în cazul chalazionului și Zeiss, în cazul orjeletului extern, notează dr. Elena Catană, medic oftalmolog.

Aceste afecțiuni apar din ce în ce mai frecvent indiferent de vârstă și sunt deseori provocate de bacterii.

Ce este chalazionul?

Chalazionul sau şalazionul, spre deosebire de orjelet, nu doare.
Acesta arată, însă, destul de asemănător, astfel că adesea cele două afecţiuni se confundă.
Chalazionul apare mai frecvent la persoanele cu teren atopic care suferă de afecțiuni inflamatorii precum acneea, rozaceea, dermatita seboreică, conjunctivite sau diferite infecții oculare.
Afecţiunea are o perioadă de vindecare mai lungă decât orjeletul. Este o inflamație cronică, ce se dezvoltă lent în 2-3 săptămâni.

Diagnosticul este pus de către medicul oftalmolog întrucât există atât chalazion intern – pe interiorul pleoapei, cât și extern, apariția lui fiind observată la unul sau chiar la ambii ochi.
Şalazionul poate dispărea fără tratament. Uneori, specialistul poate prescrie un tratament care poate fi administrat acasă, pe bază de coliruri. Dar există şi cazuri în care afecţiunea se poate complica şi poate necesita intervenţie chirurgicală.

Sfaturi pentru prevenţie şi gestionarea inflamaţiei

Învățați-vă copilul să nu pună mâna murdară la ochi și să nu se frece. Dacă mergeți la piscină, asigurați-vă că apa din bazin are o calitate optimă și nu înotați cu capul pe sub apă fără ochelari de protecție. Nu împrumutați produsele de machiaj de la alte persoane și nu folosiți mascara din magazine (testerele). Nu folosiți prosoape la comun cu alte persoane și utilizați, pe cât posibil, șervețele de unică folosință.

Dacă ați primit tratament cu picături sau unguent, nu atingeți dopul flaconului de suprafața ochiului sau pleoapei. Puteti contamina conținutul și puteți retransmite infecția cu ajutorul lui.
Dacă deja aveţi şalazion, evitaţi machiajul, produsele cosmetice și lentilele de contact în această perioadă.
Până la consultul oftalmologic nu este recomandat să fie aplicat vreun unguent oftalmic, nu trebuie să încercați să spargeți/stoarceți chalazionul, niciodată nu atingeți zona fără să fiți spălați pe mâini, menținerea unei igiene corespunzătoare fiind foarte importantă.

Se pot aplica comprese cu apă caldă timp de 10-15 minute de aproximativ 4 ori pe zi dar trebuie avut acordul medicului pentru a face acest lucru.
Apariția chalazionului poate fi prevenită prin igiena riguroasă, utilizarea de geluri și șervețele speciale pentru uz oftalmic.

Orjeletul sau ulciorul provoacă disconfort

Spre deosebire de chalazion, orjeletul se manifestă prin disconfort ocular, senzație de arsură, durere locală. Uneori poate să apară și tumefacția pleoapei, dureroasă însoțită de
edem local. Tratamentul este asemănător chalazionului dar poate fi instituit în funcție de gravitatea acestuia și tratament cu antibiotice.

Recidiva orjeletului poate fi pusă pe seama unei boli de fond, imunitate scăzută – moment în care microbii din mediu sunt contactați mult mai ușor, sau stres. În afara picăturilor, în acest caz se recomandă și tratament pentru boala de fond.
Ca şi în cazul şalazionului, igiena riguroasă a ochilor poate ajuta la prevenţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS