6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAfrodiziacele – mit sau realitate?

Afrodiziacele – mit sau realitate?

Problematica procreării a constituit de-a lungul secolelor un aspect important al dogmelor religioase. Prin urmare, disfuncțiile de natură sexuală au reprezentat o preocupare, iar remedii extrem de heterogene au fost propuse ca elixire vindecătoare ale acestei afecțiuni. De la yohimbina și planta mandragorei în Europa și Africa, la cornul de rinocer măcinat din cultura chineză, o multitudine de posibile soluții existau pe piață. Introducerea primului remediu farmacologic aprobat pentru impotență, sildenafil, în anii 1990, a provocat un val de atenție publică, propulsat inclusiv de publicitatea intensă.

Afrodiziacele pot fi alimentele sau medicamentele care stârnesc dorința sexuală. Cele mai populare sunt suplimentele naturale din plante medicinale datorită faptului că au în general un cost redus și se consideră că prezintă mai puțin efecte secundare sau chiar deloc.

Alimente și plante afrodiziace

Se estimează că 20-30 de milioane de bărbați suferă de un anumit grad de disfuncție sexuală. Apare frecvent la bărbații de vârstă mijlocie și bărbați mai în vârstă. Impotența apare la 50% dintre bărbații cu diabet zaharat.

Chiar și în prezent, există anumite alimente care sunt folosite ca afrodiziace, inclusiv căpșuni și stridii crude. Ciocolata, cafeaua și mierea sunt, de asemenea, considerate a avea potențial afrodiziac. Deși aceste produse naturale sunt revendicate ca fiind afrodiziace, nu există sau există puține confirmări științifice care să susțină aceste afirmații. Din păcate, majoritatea afirmațiilor legate de afrodiziacele naturale sunt exagerate, deși există și câteva exemple interesante.

Un risc important al anumitor produse vândute ca afrodiziace naturale este posibilitatea ca substanțe cum ar fi medicamente eliberate pe bază de rețetă, care nu sunt listate pe etichetă, să existe în respectivul preparat. De exemplu, sildenafilul a fost găsit în urma analizelor fizico-chimice în unele suplimente alimentare, iar acest luru prezintă un risc deosebit pentru sănătate deoarece aceste ingrediente pot fi periculoase în cazul pacienților cu diferite afecțiuni medicale sau administrate în combinație cu anumite medicamente.

Ciocolata

Un aliment nelipsit din listele cu afrodiziace naturale este ciocolata. Studiile au arătat rolul pulberii de cacao în creșterea fluxului sanguin în părți ale corpului uman, în special de la nivelul trunchiului în jos. Studierea relației sale directe cu dorința sexuală nu s-a soldat cu găsirea de dovezi care să susțină utilizarea acesteia ca afrodiziac.

De fapt, nu s-au găsit dovezi care să demonstreze că vreun aliment prezintă capacitatea de a intensifica excitația sexuală sau dorința. Există o singură excepție: alcoolul. O serie de studii de mici dimensiuni au arătat că acesta poate crește nivelul de excitare, dar vine la pachet cu împiedicarea performării actului sexual.

La începutul anilor 1980, oamenii de știință au crezut că au rezolvat misterul plăcerii oferite de ciocolată. A fost descoperită în ciocolată fenil etilamina, un stimulent al sistemului nervos central, de obicei prezent în creierul uman, despre care se crede că ajută la stârnirea emoțiilor. Totuși, corpul uman ajunge să absoarbă, de fapt, foarte puțin din această substanță aflată în ciocolată, cantitate insuficientă pentru a ne afecta emoțiile.

Dieta mediteraneană

Reputația vinului ca afrodiziac poate proveni și din faptul că face parte din dieta mediteraneană, definită ca fiind formată în principal din alimente pe bază de plante, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și nuci, pește și ulei de măsline și fiind relativ săracă în zahăr, brânză și carne. Mai mult stil de viață decât un singur aliment, dieta mediteraneană poate avea calități afrodiziace.

Un studiu care a implicat 600 de femei cu diabet de tip doi a constatat că dieta mediteraneană a fost legată de niveluri mai scăzute de disfuncție sexuală, în timp ce un alt studiu a concluzionat că dieta poate fi asociată și cu o îmbunătățire a disfuncției erectile. Acest lucru se explică prin faptul că această dietă susține funcția nervoasă și îmbunătățește fluxul sanguin și nivelul hormonilor.

Panax ginseng

Panax ginseng aparține familiei Aralaceae și se bucură de reputația de a fi una dintre cele mai bune plante afrodiziace din lume. Rădăcinile panaxului, care se traduce ca „totul vindecător” din greacă, au presupuse proprietăți revitalizante pentru întregul corp uman.

În ciuda afirmațiilor neștiințifice ale multora despre afrodiziace, unele plante și suplimente pot îmbunătăți diferite aspecte ale funcției sexuale. Ginsengul roșu prezintă beneficii promițătoare pentru disfuncția erectile, măsurată prin chestionare subiective, conform unui studiu din 2008. Maca, o rădăcinoasă originară din Peru, poate crește dorința sexuală atât la bărbați, cât și la femei, lucru evidențiat într-un studiu din 2010.
În timp ce ginsengul roșu și maca par să aibă rezultate promițătoare, dimensiunile loturilor de pacienți și metodologiile studiilor pentru ambele suplimente nu sunt suficient de extinse și de riguroase pentru a trage concluzii ferme.

Stridiile

Când spui „afrodiziac”, majoritatea oamenilor se gândesc la stridii, poate și cu gândul la Casanova, despre care se spune că mânca câte cincizeci de stridii crude la micul dejun pentru a-și menține virilitatea și rezistența. O posibilă explicație a efectului afrodiziac o reprezintă faptul că stridiile sunt bogate în zinc, care este esențial pentru maturizarea sexuală și dezvoltarea spermei. Stridiile conțin și doi aminoacizi, acidul D-aspartic și acidul N-metil D-aspartic (NMDA) care – cel puțin la animale – pot fi asociați cu niveluri crescute de hormoni sexuali, conform unui studiu publicat în 2017.

Ardeii iuți

Se crede că ardeii iuți „trezesc” dorința și stimulează potența sexuală. Acest lucru s-ar putea datora capsaicinei, ingredientul activ din ardei, responsabil de senzația de căldură, cea care declanșează, de asemenea, înroșirea feței, ritmul cardiac rapid și transpirația – toate lucrurile pe care le asociem cu excitația sexuală.
Din nou, nu au existat niciodată cercetări care să arate că ardeii iuți îmbunătățesc activitatea sexuală la oameni, deși studiile pe șobolani au părut să aibă premise favorabile.

Concluzia

Pentru cei care au probleme cu circulația, este adevărat că anumite alimente pot ajuta în mod similar medicamentelor ca afrodiziace de sinteză, relaxând vasele de sânge și îmbunătățind fluxul de sânge către organele genitale. Aminoacidul L-arginină, care se găsește în alimente precum dovleceii, nucile și carnea de vită, este transformat în vasodilatatorul oxid nitric în organism, ceea ce duce implicit la creșterea fluxului sanguin. La fel și alimentele bogate în acizi grași de tip omega 3, cum este cazul somonului și fructului de avocado. Un alt exemplu este reprezentat de quercetina din mere, fructe de pădure, struguri, vin roșu, usturoi și ciocolată neagră, care prezintă proprietăți anti-inflamatorii și care poate îmbunătăți fluxul sanguin.

Deși dovezile științifice sunt relativ futile atunci când vine vorba de afrodiziace regăsite în alimente sau plante, cercetările continuă să se desfășoare, premisele fiind încurajatoare.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS