21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSTUDIU: Supraviețuitorii Covid pot suferi pierderi de substanță cenușie

STUDIU: Supraviețuitorii Covid pot suferi pierderi de substanță cenușie

Un nou studiu, care se bazează pe datele colectate de Biobank în Marea Britanie, sugerează că supraviețuitorii Covid suferă în timp pierderi de materie cerebrală cenușie, informează Business Insider. Studiul a implicat compararea scanărilor cerebrale a 782 de voluntari, din care jumătate au trecut prin boală.

„Descoperirile noastre arată că este vorba despre pierderea de substanță cenușie în zona corticală limbică, legată direct de sistemul olfactiv și gustativ primar”, sau zonele din creier legate de percepția gustului și a mirosului, se arată în studiul respectiv, care nu a fost încă supus unei evaluări serioase inter pares. Substanța cenușie face parte din sistemul nervos central al omului și controlează, în esență, toate funcțiile creierului.

De asemenea, permite controlarea mișcărilor, a memoriei, a emoțiilor. O anomalie a ei poate afecta abilitățile de comunicare sau celulele nervoase. Studiul mai arată că pierderea substanței cenușii în zonele creierului legate de memorie „poate crește riscul pacienților de a dezvolta demență pe termen lung”.

Infecțiile grave cu coronavirus pot deteriora creierul

Aceste concluzii vin după un alt studiu, publicat anul trecut de revista Lancet Psychiatry, care arată că infecțiile grave cu coronavirus pot deteriora creierul, ducând pe termen lung la accident vascular cerebral sau simptome asemănătoare demenței. Autorii au menționat că sunt necesare mai multe date pentru a evalua în mod adecvat efectele Covid asupra sănătății creierului. Majoritatea celor implicați în studiu au avut simptome ușoare de Covid, până la moderate, sau nu au avut deloc. Acest lucru a fost văzut însă ca un punct forte al studiului, deoarece imaginile cerebrale studiate până acum au implicat cazuri moderate spre grave.

„Este nevoie de mai multe informații cu privire la efectele cerebrale ale bolii“

„Este nevoie de mai multe informații cu privire la efectele cerebrale ale bolii, chiar și în cazurile ușoare”, se arată în studiul Biobank. Autorii studiului spun că sunt necesare mai multe informații pentru a vedea dacă supraviețuitorii Covid vor avea probleme pe termen lung cu privire la capacitatea de a-și aminti evenimente care implică emoții. De asemenea, nu pot spune nici dacă pierderea substanței cenușii este rezultatul răspândirii virusului în creier sau un alt efect al bolii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS