25.3 C
Craiova
miercuri, 4 august, 2021
Știri de ultima orăSanatateInfectările anterioare cu COVID-19 ar putea să nu ofere protecţie pe termen lung împotriva noilor variante îngrijorătoare

Infectările anterioare cu COVID-19 ar putea să nu ofere protecţie pe termen lung împotriva noilor variante îngrijorătoare

Infectările anterioare cu COVID-19 ar putea să nu ofere protecţie pe termen lung împotriva bolii, în special în cazul noilor variante care stârnesc îngrijorare, precum alfa (Marea Britanie) şi beta (Africa de Sud), avertizează oamenii de ştiinţă, relatează DPA/PA Media joi.

Noi cercetări finanţate de guvernul britanic sugerează că la şase luni după contagierea cu noul coronavirus răspunsul sistemului imunitar în urma infectării pe cale naturală poate să varieze de la o persoană la alta, conform Agerpres.

Aceste constatări subliniază cât de necesar este ca toate persoanele să se vaccineze

Cercetătorii au declarat că aceste constatări, care nu au fost deocamdată evaluate de alţi oameni de ştiinţă, subliniază cât de necesar este ca toate persoanele să se vaccineze pentru a beneficia de protecţie maximă împotriva COVID-19, vaccinurile generând un răspuns imun mai mare comparativ cu infectarea pe cale naturală.

Autoarea cercetării, doctor Christina Dold de la Universitatea Oxford, a declarat: „Studiul nostru este una dintre cele mai cuprinzătoare analize ale răspunsului sistemului imunitar după COVID-19, atât la indivizi simptomatici, cât şi asimptomatici.

„Indivizii au prezentat răspunsuri imune foarte diferite de la unul la altul după COVID-19“

„Am constatat că indivizii au prezentat răspunsuri imune foarte diferite de la unul la altul după COVID-19, în cazul unor persoane din ambele grupuri, simptomatice şi asimptomatice, nefiind prezente dovezi ale memoriei sistemului imunitar la şase luni de la infectare sau chiar mai înainte”, a adăugat ea.

„Îngrijorarea noastră este că aceste persoane pot fi expuse riscului de a contracta COVID-19 pentru a doua oară, mai ales în condiţiile noilor variante circulante”, a precizat Dold.

„Este foarte important ca toată lumea să se vaccineze împotriva COVID când se iveşte ocazia“

„Acest lucru înseamnă că este foarte important ca toată lumea să se vaccineze împotriva COVID când se iveşte ocazia, chiar şi atunci când există suspiciunea unei infectări anterioare cu COVID-19”, a adăugat cercetătoarea.

La studiul „Pitch”, finanţat de Departamentul de Sănătate şi Asistenţă Socială (DHSC), au participat experţi de la Universitatea Oxford, precum şi din Liverpool, Sheffield, Newcastle şi Birmingham, cu sprijinul Consorţiului de Imunologie la Coronavirus din Marea Britanie (UK-CIC).

În cadrul studiului, considerat unul dintre cele mai aprofundate asupra memoriei imunitare efectuat până în prezent, specialiştii au analizat modul în care sistemul de apărare al organismului răspunde la COVID-19. La cercetare au participat 78 de lucrători sanitari simptomatici sau asimptomatici. În plus, opt pacienţi care au suferit forme grave de boală au fost incluşi în studiu, pentru comparaţie.

Analizele au inclus examinarea anticorpilor, precum şi a răspunsului celular

Probe de sânge au fost prelevate lunar până la şase luni după infectare pentru a se examina diferite elemente ale răspunsului imunitar. Analizele au inclus examinarea anticorpilor, precum şi a răspunsului celular, în cadrul căruia sunt implicate anumite celule ale sistemului imunitar, cunoscute sub numele de celule B şi celule T.

Echipa a descoperit că persoanele care au prezentat puţine dovezi, sau niciuna, ale memoriei imunitare la COVID-19 la şase luni după infectare nu erau capabile să neutralizeze variantele alfa şi beta ale coronavirusului.

Acest lucru creşte posibilitatea ca infectarea anterioară cu COVID-19 să nu asigure o protecţie suficientă pentru a preveni reinfectarea cu aceste variante, au subliniat cercetătorii.

Ministrul Sănătăţii din Marea Britanie, James Bethell, a declarat: „Acest studiu influent tratează misterele imunităţii, iar învăţămintele sunt clare. Aveţi nevoie de două injectări pentru a vă proteja propria persoană şi pe cei pe care îi iubiţi. Lansez un apel către toţi cei care sunt invitaţi să se vaccineze să facă un pas înainte şi să ducă treaba la bun sfârşit, astfel încât să putem ieşi cu toţii din această situaţie”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS