24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSCJU Craiova: proiect de 2,4 mil euro pentru gravidele din Oltenia

SCJU Craiova: proiect de 2,4 mil euro pentru gravidele din Oltenia

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova a obținut fonduri europene pentru derularea unui program de sprijin al gravidelor, în special pentru cele din medii defavorizate.

Astfel, SCJU va implementa proiectul „NATALCARE – Program complex de informare, conștientizare și îngrijire a gravidei și copilului”, în parteneriat cu Organizația „Salvați Copiii”. Acesta a demarat pe 25 mai 2021 și reprezintă cel de-al patrulea proiect finanțat din fonduri europene realizat de SCJUC în ultimul an.

Proiect de 2,4 milioane de euro

Valoarea proiectului este de 11,804,996.72 lei (aprox. 2,4 milioane de Euro), cu o finanțare prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman, Axa prioritară 4: Incluziunea socială şi combaterea sărăciei, Operaţiunea: Creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate şi de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce pentru principalele patologii. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 33 de luni.

Obiectivul general al proiectului este creșterea numărului femeilor însărcinate din regiunea Sud-Vest Oltenia care beneficiază de servicii de informare, educare, conștientizare și servicii medicale de înaltă calitate, orientate către prevenție, depistare precoce (screening prenatal), diagnostic și tratament precoce prenatal, cu accent pe persoanele vulerabile.

Centru de prevenție și tratament pentru patologiile asociate sarcinii

Printre cele mai importante rezultate ale implementării acestui proiect, SCJU Craiova menționează înființarea unui Centru de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic, tratament și monitorizare pentru principalele patologii asociate sarcinii în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Rolul acestuia este de a oferi îngrijire prenatală femeilor gravide din regiunea Sud-Vest Oltenia, astfel încât să se depisteze precoce și să se trateze problemele de sănătate ce pot apărea în timpul și în urma sarcinii, pentru a preveni nașterile premature și a asigura sănătatea mamei și a copilului.

3000 de femei monitorizate gratuit pe parcursul sarcinii

În cadrul aceluiași proiect, SCJU își propune identificarea și mobilizarea pentru screening a 3200 femei, dintre care minim 1800 aparținând grupurilor vulnerabile, care vor beneficia gratuit, pe tot parcursul sarcinii, de servicii medicale de monitorizare (screening) personalizate. De asemenea, ele se vor bucura și de activităţi de educaţie prenatală privind îngrijirea pe perioada sarcinii pentru îmbunătăţirea sănătăţii gravidei și a fătului.

Screeningul este prima treaptă a diagnosticului prenatal al afecțiunilor congenitale, dar utilizarea sa izolată nu are valoare diagnostică. Finalitatea screeningului este de a identifica feții cu risc mare de a prezenta o afecțiune congenitală, care vor fi supuși unor proceduri diagnostice invazive, evitându-se procedurile non-necesare și potențial periculoase pentru feții neafectați. Diagnosticul prenatal este un act medical complex ce are rolul de a determina anomaliile congenitale și bolile genetice încă din perioada de viață intrauterină.

Natalcare va include și o campanie de informare, educare și conștientizare a populației privind necesitatea și beneficiile screeningului prenatal.

Prin acest proiect, SCJU Craiova își propune reducerea mortalității infantile și a riscului de deces neonatal prin creșterea accesului gravidelor la îngrijiri adecvate și favorizarea prevenției, atât din partea pacienților, cât și din partea medicilor de familie.

„Principalul efect pozitiv al implementării proiectului nostru este creșterea accesului femeilor gravide din regiunea Sud-Vest Oltenia la servicii medicale de prevenție, diagnostic, intervenție și tratament al patologiilor asociate sarcinii, accesibile, durabile și de înaltă calitate”, transmite unitatea medicală într-un comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS