10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateZiua Mondială Fără Tutun: Dă-ți o șansă! Renunță la fumat!

Ziua Mondială Fără Tutun: Dă-ți o șansă! Renunță la fumat!

31 mai. Ziua Mondială fără Tutun. O zi care vine ca imboldul perfect pentru cei care stau în cumpănă dacă să renunțe sau nu la obiceiul fumatului. Pentru că, deși pare un clișeu, nu este aproape niciodată prea târziu să se renunțe la tutun, beneficiile rămânând întotdeauna valabile.

Fumul de tutun conține peste 5.000 de substanțe chimice, inclusiv nicotină care prezintă un grad înalt de adictivitate. Mai multe componente ale fumului pot provoca cancer, altele sunt otrăvitoare, cum ar fi monoxidul de carbon și amoniacul. Obiceiul fumatului de țigări are potențial de afectare a fiecărei părți a corpului – de la piele la creier. Mai mult, în medie, fumătorii trăiesc cu zece ani mai puțin decât nefumătorii. Atunci, dacă fumatul reprezintă cea mai importantă cauză de deces ce poate fi evitată, de ce să nu ne dăm o șansă?

Nu există fumat inofensiv

La fel ca în cazul alcoolului, nu există o cantitate de fum de țigară care să poată fi considerată sigură. Normal că riscurile sunt direct proporționale cu cantitatea și calitatea tutunului utilizat, dar ele există, chiar dacă este vorba de fumatul unei singure țigări pe zi.

Cu toate că există anumite tipuri de țigări care sunt comercializate ca fiind cu conținut scăzut de gudron sau light, cu conținut scăzut de nicotină, acestea nu sunt mai sigure comparativ cu celelalte tipuri de țigarete. Motivul este faptul că persoana care fumează are parte de cantități similare de gudron și alte chimicale, indiferent de tipul țigării. În aceeași situație se află și țigările care presupun rularea manuală a tutunului în foiță și adăugarea filtrului: nu prezintă un grad de periculozitate mai scăzut comparativ cu țigările produse de marii producători.

În majoritatea cazurilor, fumătorii vor să înceteze să fumeze din cauza riscurilor pentru sănătate. Totuși, acest motiv nu este suficient de convingător pentru toată lumea deoarece în joc este implicată și nicotina, care creează dependență relativ rapid, adesea de la o vârstă fragedă.

De ce este riscant ?

Riscurile fumatului derivă în mare din substanțele otrăvitoare rezultate în urma arderii tutunului: monoxidul de carbon și gudronul. Monoxidul de carbon înlocuiește o parte din oxigenul de la nivelul sângelui și privează organele de oxigen, făcând imposibilă o activitate normală a acestora. În plus, monoxidul de carbon și nicotina obligă inima să lucreze mai mult și mai repede, acest lucru făcând și mai dificile exercițiile fizice. O viață sedentară duce implicit la o creștere a riscului dezvoltării problemelor de sănătate. Gudronul este o substanță lipicioasă, de culoare maro care ajunsă la nivelul plămânilor îi “tapetează” și îngreunează respirația.

Care sunt riscurile?

Fumatul poate crește de 2-4 ori probabilitatea de a avea un accident vascular cerebral, cât și în privința bolilor cardiovasculare, chiar și fumătorii care fumează 5 sau mai puține țigări sursă pe zi pot dezvolta semne timpurii ale acestei afecțiuni.

Fumatul reduce densitatea osoasă, făcând dificilă recuperarea după fracturi. Acest efect advers apare în special la femei, posibil ca urmare a faptului că femeile sunt mai predispuse la osteoporoză și prezintă risc mai ridicat de fracturare.

Cele mai cunoscute riscuri ale fumatului sunt cele legate de bolile pulmonare și neoplazice. Este nevoie deseori să treacă mai mulți ani pentru ca o persoana să observe simptomele afecțiunilor pulmonare legate de fumat. Acest început insiduos atrage după sine diagnosticare tardivă, posibil când boala este deja avansată.

Fumatul crește riscul apariției mai multor tipuri de cancer, iar statisticile sunt îngrijorătoare: la nivelul SUA, obiceiul fumatului este responsabil de 30% din decesele pacienților oncologici. De altfel, la nivel mondial, cancerul pulmonar este principalul tip de cancer cauzator de moarte, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților.

Azi poate fi prima zi fără tutun!

Statisticile sunt alarmante, dar vestea bună este că renunțând la fumat, riscurile de dezvoltare de afecțiuni sau chiar deces, scad semnificativ, iar calitatea vieții se îmbunătățește considerabil. De fapt, unele cercetări spun că renunțarea înainte de vârsta de 40 de ani reduce riscul de a muri din cauza bolilor legate de fumat cu aproximativ 90%.

Beneficiile pentru sănătate, observate în scurt timp după renunțarea la tutun:

• respirația devine mai ușoară

• tusea zilnică și respirația șuierătoare se reduc în intensitate și pot chiar dispărea

• simțul gustului și al mirosului se îmbunătățesc

• exercițiile și activitățile fizice devin mai ușoare

• circulația periferică în membre se îmbunătățește

Prin urmare, discutați cu medicul sau farmacistul pentru a vă putea îndruma astfel încât fumatul să devină o amintire!

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS