12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaBoli cardiace precoce la persoanele cu diabet de tip 1

Boli cardiace precoce la persoanele cu diabet de tip 1

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 pot prezenta semne ale bolii cardiace precoce induse de diabet chiar înainte de a primi diagnosticul, arată noi cercetări. Specialiştii susțin că markerii timpurii pentru boala de inimă ar putea fi utilizați pentru a fi siguri că pacienții primesc terapii țintite de îndată ce sunt diagnosticați cu diabet de tip 1, pentru a încetini sau chiar a stopa problemele cardiovasculare.

Bolile cardiace ar putea debuta în pre-diabet

Bucăți mici de material genetic, numit miR-424-5p, au crescut în stadiile incipiente ale bolilor de inimă. Acestea ar putea fi vizate pentru a ajuta la reducerea inflamației, sunt de părere cercetătorii care au publicat constatările lor în Stem Cell Research and Therapy, transmite 360medical.ro.

Dr. Jolanta Weaver, de la Facultatea de Științe Medicale a Universității Newcastle, a declarat:
„Am fost surprinși de faptul că bolile cardiace precoce ar putea începe în stadiul de pre-diabet înainte de a se pune un diagnostic de diabet de tip 1.
Marile studii clinice au arătat că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au o speranță de viață redusă cu 13 ani din cauza problemelor cardiovasculare, astfel încât este nevoie să abordăm această problemă la pacienți cât mai curând posibil. Datele noastre arată că miR-424-5p poate fi utilizat ca biomarker pentru bolile cardiace precoce și are potențialul de a defini opțiuni terapeutice suplimentare pentru a ajuta pacienții cu diabet de tip 1”.

Diabetul de tip 1, asociat cu inflamaţii semnificative

Oamenii de știință au analizat inflamația, miR-424-5p și celulele stem vasculare din sânge la pacienții bine controlați cu diabet de tip 1 și le-au comparat cu un grup de control sănătos. Probele au fost luate de la toți participanții după un post peste noapte. Au fost efectuate o serie de teste clinice și de laborator, incluzând hemoleucograma completă, funcția ficatului, HbA1c și indicele de masă corporală.

Rezultatele studiului au evidențiat faptul că diabetul de tip 1 se caracterizează prin inflamații semnificative, celule stem vasculare reduse, niveluri crescute de miR-424-5p și alte caracteristici ale bolilor cardiace premature, în ciuda unui control bun al diabetului.

Este important să se acţioneze din timp

În prezent, pacienților cu diabet de tip 1 cu risc de boli de inimă li se oferă statine și medicamente pentru tensiunea arterială pentru a reduce riscurile, dar acest lucru se face rar la începutul diagnosticului. ,,Datele noastre oferă șansa de a găsi noi modalități pentru a preveni dezvoltarea bolilor de inimă înainte de a fi prea târziu pentru pacient. Cu cât putem acționa mai repede pentru a aborda bolile cardiovasculare, cu atât este mai bună calitatea vieții pentru cei afectați”, a adăugat dr. Weaver.

Studiile viitoare se vor concentra pe importanța monitorizării miR-424-5p pentru bolile cardiace precoce la pacienții diabetici și pentru a proiecta noi tratamente specifice. Acesta este un pas înainte în înțelegerea dezvoltării bolilor de inimă la pacienții cu diabet de tip 1.

În țara noastră, o persoană din 10 suferă de diabet, iar una din 3 are prediabet. În România sunt 823.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat tip 2 care se tratează prin Programul Național de Diabet Zaharat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS