29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe azi, vaccinare non stop, fără programare, la Craiova

De azi, vaccinare non stop, fără programare, la Craiova

Începând de astăzi, 4 mai, timp de o săptămână, oricine doreşte să se vaccineze anti Covid o poate face oricând, la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” din Craiova. Unitatea medicală intră într-un program de vaccinare de 24 de ore din 24, ca urmare a unei iniţiative anunţate de Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Comandantul Spitalului Militar din Craiova, col. dr. Iulian Meşină, a precizat că pentru vaccinare vor fi folosite doze de vaccin Pfizer.

„Oricine poate veni la orice oră să se vaccineze, doar cu cartea de identitate” a menţionat pentru GdS col. dr. Meşină.
Acesta a mai spus că acest maraton al vaccinării va fi asigurat, în măsura în care se poate, doar de personalul angajat al spitalului.

Spitalul Clinic de Urgenţă Militar din Craiova este şi Centru regional de depozitare a dozelor de vaccin Covid.
Ministrul Apărării a anunţat săptămâna trecută proiectul pilot menit să încurajeze populaţia să se vaccineze: „Începând cu 4 mai, încercăm un proiect-pilot de o săptămână, ca în spitalele militare să funcționeze centrele de vaccinare non-stop și să se poată vaccina cetățenii fără să mai fie nevoie să fie programați în platformă”, a declarat acesta.
În ţară sunt 11 spitale militare la care cetăţenii se pot prezenta pentru vaccinare doar cu buletinul, indiferent de oră.

Vaccinarea non stop continuă cu proiectul maraton de pe 10-17 mai

Craiovenii vor putea beneficia de vaccinarea la orice oră şi după încheierea acestei săptămâni pilot, întrucât de pe 10 mai va demara campania maraton de vaccinare de la Craiova, anunţată de coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a precizat că este un proiect pilot care va fi extins în alte orașe. Ideea maratoanelor de vaccinare a venit după ce una dintre concluziile autorităţilor după Maratonul vaccinării organizat la Timișoara în timpul unui weekend a fost că oamenii îşi doresc să se prezinte la vaccinare, însă fără programare prin platformă.

Se evaluează soluţii pentru completarea echipelor de vaccinare

Dr. Iuliana Manea, reprezentant al Direcţiei pentru Sănătate Publică Dolj, anunţa la finele săptămânii trecute că au fost mai multe discuţii cu factorii decidenţi implicaţi şi că astăzi va avea loc o nouă şedinţă, pentru a pune la punct toate detaliile necesare pentru organizarea proiectului.

„Şedinţa de lucru finală este marţi, nu putem da încă toate amănuntele, dar ceea ce putem spune cu certitudine e că maratonul se va face. Nu putem preciza momentan câte fluxuri de vaccinare vor exista, încă facem calcule. Dacă această campanie va fi un succes şi vom avea în jur de 1000 de persoane pe zi, trebuie să analizăm foarte bine cum vom organiza centrele de vaccinare, pentru că pentru 1000 de persoane vaccinate am avea nevoie de 10 fluxuri şi foarte mult personal”, a declarat dr. Iuliana Manea.

„La şedinţa de lucru de marţi (astăzi – n.r.), de la Prefectura judeţului, vom stabili, probabil toate aceste lucruri. Vom vedea şi cum putem completa fluxurile de vaccinare deja existente cu personal angajat cu plata cu ora, pentru a suplimenta centrele cu necesarul de personal pentru a face faţă acestei campanii. Am discutat şi cu reprezentanţii Societăţii pentru Medicina de Familie şi este posibil să fie implicaţi şi medici de familie în aceste echipe de vaccinare”, a adăugat reprezentantul DSP Dolj.

Dacă maratonul vaccinării de la Craiova se va dovedi un succes, proiectul se va extinde şi în alte oraşe: „Luăm în calcul această modalitate de prezentare directă a persoanelor la centrele de vaccinare. Luăm în calcul centrele din municipiile unde sunt centrele regionale de depozitare. Ne dorim asigurarea vaccinării fără programare. Rând pe rând, probabil că vom extinde progresiv această modalitate”, a anunțat preşedintele CNCAV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS